Папата помоли ромската общност в Румъния за прошка

3079
Папата помоли ромската общност в Румъния за прошка
Снимка: Правителствена пресслужба

Папа Франциск I поиска прошка от ромската общност в Румъния по време на тридневната си визита при северните ни съседи, съобщава Romania Insider.

Искането на прошка стана факт в квартал "Барбу Лаутару", най-старият квартал на трансилванския град Блаж. Главата на Римокатолическата църква поиска от ромите прошка "за всички тези случаи назад в историята, в които сме ви дискриминирали, третирали несправедливо или низвергвали сякаш сте Каин, а не Авел и не сме могли да ви признаем, да ви оценим и да защитим уникалността ви". Цитатът е на Vaticannews.

Вдигайте шум, но не и в сърцето

Винаги вдигайте шум, но съхранявайте тишината в сърцето, където се намират най-благородните чувства. Това стана ясно от топлите думи на...

Папата беше в Блаж и за да почете паметта и да обяви за блажени седем католически владики, убити по времето на комунизма в Румъния. Те са хвърлени в затвора още през 1948 година, където умират заради вярата си.

Светият отец обърна внимание и на времената на комунизма в Румъния. "Тези земи добре знаят колко много са страдали хората по тях, когато идеология или режим властва над тях и когато идеологията или режимът ги подтискат и не им позволяват да вземат сами решения за живота си, за свободата си, подтискат и въображението им“, каза папата. Той подчерта и, че за да се върви напред, трябва да се правят жертви от собственото „аз“ в името на общото благосъстояние.

Подобно и на визитата си в България, папата говори за проблема с емиграцията и в Румъния. Той посочи, че румънците-емигранти са обогатили държавите, които са ги приели, със своята култура и бит, а с труда си зад граница са помогнали на семействата си, които са останали в Румъния. Припомняме, че Италия е една от страните в Европа, в които има най-голяма румънска общност. Папата предупреди и, че ако Европа не отговори на предизвикателствата, ще преживее упадък.

Визитата на папа Франциск е втората на глава на Римокатолическата църква в Румъния през последните 20 години. На месата в събота присъстваха почти 100 000 души, а при в град Яши се стекоха 150 000 души. Освен това, за разлика от България, в Румъния папа Франциск и румънският православен патриарх Даниил се помолиха заедно - първо на латински, после и на румънски. У нас Българската православна църква не се включи и в молитвата за мир.

300 хил. души очакват папата в Румъния

Дървен трон, покрит с бяло кадифе със златни мотиви е бил построен за посещението на папа Франциск в Блаж. Ръководителят на римокатолич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com