Папа Франциск: Нека България предложи бъдеще на надеждата за децата си

5473
Папа Франциск: Нека България предложи бъдеще на надеждата за децата си
Снимка: БГНЕС

"Радвам се, че се намирам в България – място на среща на много култури и цивилизации, земя с древни християнски корени. Благодаря, че ме посрещате така топло на този знаменателен площад, кръстен на Атанас Буров – човек, станал жертва на един човеконенавистен режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта. Отправям с уважение моя поздрав към патриарх Неофит, като и митрополитите и епископите от Светия Синод и всички вярващи". Това каза папа Франциск в слово след срещата с президента Румен Радев.

"Нашето общуване трябва да бъде с уважение и респект към човешкото достойнство. Трябва да изкажем несъгласие с всякакъв вид насилие, с всеки опит религията да бъде използвана за цели различни от чисто религиозни. Моето днешно посещение възнамерява идейно да се свърже с това, направено от Свети Йоан Павел II през май 2002 година", допълни Светият отец.

Папа Франциск вече лети към България - вижте каква е програмата му (ВИДЕО)*

Изключителни мерки за сигурност са в сила на летище "Фиумичино" тази сутрин преди папа Франциск да тръгне към България, съобщава Нова т...

"Да бъдат благословени Свети Свети Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите! Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония!", призова папа Франциск

Той не пропусна да отбележи и предизвикателствата, стоящи пред България в днешно време. "Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България - подобно на много други страни от Стария континент - трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище“.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК С ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

"Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада. Развитието на България задължително преминава през признаването на тази специфична специфика. Нека тази велика страна, станала плодородна от скромния труд на много поколения, и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата. Бог да благослови България! Да я запази мирна и гостоприемна и да я направи просперираща и щастлива!", завърши словото си папа Франциск.

Папа Франциск с обръщение към българския народ (ВИДЕО)

Два дни преди да дойде в България, папа Франциск отправи приветствие към българския народ, съобщава Правителствената пресслужба. 🇧🇬🇲...

Светият отец беше приветстван преди това от президента Румен Радев. По думите му от София трябва да отекне по целия свят призив за мир на земята. "Знаем цената на мира - той е траен само когато тържествуват хуманизма и толерантността. Нашето общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само но метри от мястото, на което се намираме, съжителстват от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога. Ваше светейшество, вие призовахте да изграждаме мостове, а не стени - това е мисията на нашето време. Защото стени се издигат лесно, а мостове – трудно", отбеляза българският президент.

"Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за Светите братя Кирил и Методий, които искаха всеки народ да слави Бога на своя език. Езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир", категоричен бе Радев.

"Вашето посещение е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и тревоги. Грижите за опазването на мира и тревогите, за съдбата на милиони човешки същества - захвърлени на произвол и унижения и терор. Вашето посещение е свидетелство за обичта ви към българския народ и вярата в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят", обърна се президентът към папа Франциск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com