Плевнелиев и Йохаинс обърнаха внимание на правата на малцинствата у нас и в Румъния

1013
Плевнелиев и Йохаинс обърнаха внимание на правата на малцинствата у нас и в Румъния
Снимка: БГНЕС

Българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис са дискутирали правата на етнически румънци у нас. Това стана ясно от изявлението на Клаус Йоханис на съвместната пресконференция между двамата, състоялата след преговорите в българското президентство, предаде БГНЕС.

Дискутирахме въпроса за правата на гражданите, които са част от румънската етническа група в България. Смятам за важно двете държани да защитават правата на тези хора, както на румънската общност в България, така и обратното. Те трябва да се възползват от своите права, включително от правото на образование на майчин език, така както се ползват българите в Румъния, заяви гостът.

Ще интегрират деца от малцинствата по европроект в Долни Чифлик

Община Долни чифлик започва разработването на проект за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства, както и на дец...

Той настоя също "да бъдат интензифицирани преговорите по морската делимитация на морските пространства между България и Румъния в Черно море". По думите му "Румъния иска да бъде достигнато решение, което да отговаря на практиката на юриспруденцията на международните юридически институции".

Припомняме, че в началото на пролетта бившия румънски правосъден министър Моника Маковей поиска повече права за румънското малцинство в България. Стигна се дотам да се изяснява, че на практика в България такова малцинство няма.

Същевременно държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента на Румъния Клаус Йоханис с най-висшето държавно отличие на страната „Звездата на Румъния“. Президентът Плевнелиев получи ордена за приноса му за развитието на демокрацията, просперитета и регионалната сигурност, както и за насърчаването на сътрудничеството и приятелските отношения между България и Румъния, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com