При тлееща война в Косово: Босна може да се разцепи заради Милорад Додик

2442
При тлееща война в Косово: Босна може да се разцепи заради Милорад Додик
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик отново заплаши да отдели републиката от Босна и Херцеговина (БиХ). Заплахата дойде, след като САЩ наложиха санкции на семейството му и на негови фирми по обвинения в корупция и подкопаване на държавното устройство на Босна и Херцеговина (БиХ). Ескалиращата конфронтация между ръководството на Република Сръбска и Запада и централните власти на БиХ задълбочава парализата на властта в страната, като води до ръба на колапса ѝ.

"Чрез постоянния натиск и атаки срещу Република Сръбска /РС/, тя е тласкана към независимост и това се превръща в реална алтернатива", заяви Милорад Додик в края на миналата седмица, като обеща, че няма да позволи правата на републиката да бъдат "ограничени" и изрази готовност да вземе "трудни политически решения".

Санкции за фамилия "Додик"

Още: САЩ удариха със санкции управляващите сърби в Босна и Херцеговина

Заплахата от страна на лидера на босненските сърби дойде само ден, след като Съединените щати обявиха налагането на санкции срещу децата на президента на РС - Игор и Горица, както и срещу фирми, притежавани от тях. Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че причината за включването в черния списък е "участие в корупция и дейности, противоречащи на Дейтънското споразумение (с което през 1995 г. приключи войната в Босна и бяха положени основите на държавното ѝ устройство) и конституцията на страната".

По-подробно обяснение беше дадено от американския Държавен департамент. В неговия доклад се посочва, че целта на санкциите срещу семейството на Додик е "да се разбие финансовата мрежа, която осигурява лично обогатяване на Милорад Додик в ущърб на териториалната цялост и функционалността на Босна и Херцеговина и икономическото благосъстояние на Република Сръбска". По този начин Държавният департамент всъщност признава, че наказателните мерки срещу децата на президента на Република Сръбска са насочени преди всичко срещу самия Милорад Додик и имат за цел да засилят санкциите, наложени по-рано от САЩ срещу него.

Още: Това може да подпали нов пожар на Балканите

Отговорът на Додик

Заплашвайки да се отдели от Босна в отговор, Милорад Додик обвини САЩ във "враждебност към Република Сръбска" и в "необосновани твърдения за престъпни деяния" срещу него и членовете на семейството му.

Президентът на Република Сръбска обаче не се ограничи само с обвиненията срещу САЩ. След неговия призив в края на миналата седмица парламентът на Република Сръбска подкрепи с огромно мнозинство ветото на члена на председателството на Република Сръбска от бошняшки произход Желка Цвиянович върху решение на председателството относно "подкопаването на ключови разпоредби на Дейтънското споразумение от страна на властите на Република Сръбска". По този начин постановлението на този орган на БиХ, който изпълнява функциите на колективен президент на страната, така и не влезе в сила.

ОЩЕ: Примирие в Косово и Босна: ЕС и САЩ сеят семена на война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com