Примирие в Косово и Босна: ЕС и САЩ сеят семена на война

9593
Примирие в Косово и Босна: ЕС и САЩ сеят семена на война
Снимка: Getty Images

Война в Израел. Война в Украйна. Трудно е да обърнеш внимание на каквото и да е друго при две такива теми, предполагащи огромен брой събития и съответно времеемки анализи на случващото се. Но Косово, както и Босна и Херцеговина, заслужават известно внимание. Това пише Даниел Сървър в анализ за Peacefare.net.

Вятърът на промяната от Запад

Европейският съюз и САЩ де факто обърнаха позициите си и сега подкрепят фактическото етническо разделение в Косово и Босна и Херцеговина

Това е по-ясно изразено в Косово. ЕС настоява Косово да намали концентрацията на полиция с албански корени в северната част на Косово, където е съсредоточена сръбската диаспора. Именно там на 24 септември имаше терористична атака и полицията се справи отлично: Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

СНИМКА: Getty Images

Заключението на автора за ситуацията: Примирението на Запад и конкретно в ЕС със своеволията на Белград е очевидно. То е в унисон с настояването на ЕС за незабавно създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство, за която Белград изрично предлага да бъде инструмент за отделно управление на сърбите в Косово. Унгария и петте държави-членки, които не са признали Косово (сред тях е Испания), са двигател в това отношение - защото не искат такива проблеми на собствена територия.

Същото се случва и в Босна и Херцеговина. В Босна положението е почти толкова лошо. Западът подкрепя правителства както на държавно ниво, така и на областно ниво, които са под контрола на етнически сепаратисти. Сръбският националист Милорад Додик и хърватският националист Драган Чович са заети с планове за превземане на Централната избирателна комисия, както и на Конституционния съд. Макар че по принцип се противопоставят на властта на Върховния представител, те естествено подкрепиха неговите следизборни решения, които облагодетелстваха етническите националисти.

Разбира се, Додик и Чович се противопоставят на изпълнението на няколко решения на Европейския съд по правата на човека, които биха променили задушаването на управлението в Босна от страна на етническите националисти. ЕС игнорира тези решения и действа така, сякаш те не съществуват. САЩ от години не правят нищо, за да насърчат изпълнението им.

В Косово: НАТО се превъоръжава с тежко оръжие

Защо?

Защо САЩ и ЕС подкрепят или поне не се противопоставят на усилията за етническа сегрегация на населението в Босна и Косово? Липсва политическа воля при наличие на по-големи кризи. Балканите са изпаднали от списъка с приоритети на Вашингтон. Трудно е да се привлече внимание към региона.

В Брюксел основните отговорни служители са от Испания, Словакия и Унгария. Испания и Словакия не признават Косово. Унгария го направи, но политиката ѝ отдавна може да се характеризира като национализъм. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е приятел с Додик и сръбския президент Вучич, които могат да разчитат на неговата подкрепа. Висшите етажи на ЕС оставят Балканите на хора, които имат свои собствени интереси.

СНИМКА: Getty Images

Политиката на "умиротворяване"

Ключови политици и във Вашингтон, и в Брюксел се заблуждават, че могат да привлекат Сърбия към Запада. Те твърдят, че Вучич е загрижен единствено за постигането на добра сделка за сърбите в съседните държави. Според тях той не мисли сериозно за разделяне на Косово или Босна. Да му се подмазваш е по-лесно и е далеч по-изгодно политически в краткосрочен аспект от алтернативата.

Определянето на сегашния им подход като "умиротворяване" обижда. Но САЩ не са направили нищо повече от няколко опорни точки в отговор на действията на Вучич, който стои зад терористичното нападение от 24 септември. ЕС направи същото. Те се надяват, че инцидентът ще им даде възможност да окажат натиск върху Вучич в частен план, но всичко ще се размине в публичен: Подклаждал ли е синът на Вучич война в Косово?

Така косовските албанци и поддръжниците на либералната демокрация в Босна и Херцеговина са оставени да се оправят. На първите им липсва международен поддръжник, който да е готов да настоява за сериозни санкции срещу Вучич. На вторите им липсва не само международна подкрепа, но и политическа подкрепа в собствената им страна.

Западът е изоставил своите приятели. Той дава свобода на противниците на либералната демокрация както в Косово, така и в Босна. Примирението ражда гнили плодове.

Косово: Открихме сръбско оръжие за над 5 млн. евро, искаме екстрадиция на избягалите нападатели

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари