Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прищина призова Тирана за резолюция, осъждаща сръбския геноцид в Косово

17 декември 2020, 17:38 часа • 2685 прочитания

Изпълняващата длъжността президент на Косово и председател на парламента Вьоса Османи, която от вчера е на тридневно официално посещение в Албания, в обръщение към албанския парламент поиска да приеме "резолюция за осъждане на сръбския геноцид в Косово".

"Призовавам този уважаван парламент да се присъедини към парламента на Косово, като приеме резолюция, осъждаща сръбския геноцид, защото само когато обединим гласовете си, ще бъдем чути навсякъде", каза Османи.

Тя добави, че "Косово не може да награди Сърбия с част от своята територия, Сърбия трябва да бъде наказана и да се извини и това трябва да е ясно на всички."

„Днес диалогът със Сърбия все още е непълен и ние искаме само взаимно признаване и неприкосновеност на нашата територия. Косово не може да награди Сърбия със своята територия. Сърбия трябва да бъде наказана и да се извини. Това трябва да е ясно на всички. Само когато се обединим, нашият глас може да бъде чут на територията на Сърбия. Правосъдие за убитите деца, нашите сестри, изнасилени от сърби.

Никой вече не може да претендира за Косово. Ние имаме национален, човешки и морален дълг да научим главата пред нас. Сърбия все още не е променила мнението си. Трябва да обединим усилията си, така че истината да не бъде анулирана пред очите ни. Истината е само една, че Сърбия е извършила кланета“, каза Османи.

Тя неколкократно подчерта, че истинското лице на Сърбия се изразява в геноцидната политика, която Белград водел в Косово.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес