Продължават протестите в Румъния (ВИДЕО)

1685
Продължават протестите в Румъния (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В Букурещ продължават антиправителствените протести само ден след като над 450 души бяха ранени, а близо 30 арестувани, при снощните сблъсъци на прощад "Виктория".

Стотици хора, някои от които носят националния румънски флаг, са в района на централния площад в румънската столица с искания за предсрочен вот и спешни реформи в редица сектори.

"По време на снощния антиправителствен протест в центъра на Букурещ жандармерията е действала не срещу мирните граждани, а срещу опасните хулигани", заяви по-рано вътрешният министър на Румъния Кармен Дан.

„Случилото се беше не конфликт между жандармерията и мирните граждани, които искаха да протестират. Тези, които започнаха безредиците, нямат нищо общо с диаспората. Става дума за опасни хулигани“, каза още тя. „Всеки нормален човек, който е следил събитията, може да види, че силовата намеса беше оправдана заради поведението на хулиганите“, подчерта Дан. „Във всяка европейска страна държавата се намесва силово, за да възстанови обществения ред“, отбеляза Кармен Дан и добави, че „подстрекателите към насилие ще получат съответния отговор“.

Недоволните граждани, голяма част от които са диаспора, настояват за разпускане на парламента, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората.

Близо 100 000 на протест в Букурещ - с искания за предсрочен вот и спешни реформи

Над 450 души, включително 35 жандармеристи, са пострадали в хода на антиправителствения протест в Букурещ. Това обяви говорителят на ру...

Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, както и въвеждане на електронно гласуване.

По-рано правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи.

Протестите са организирани от живеещите в чужбина румънци, които специално за проявата се завърнаха в страната. В снощната демонстрация в центъра на Букурещ се събраха около 100 000 души. Не липсваха и сцени на насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com