Първи уволнения след разкрития за ужасяващия условия в приют в Румъния

3649
Първи уволнения след разкрития за ужасяващия условия в приют в Румъния
Снимка: iStock/Guliver

Областният управител и заместникът му в румънския окръг Муреш бяха уволнени. Причина за отстраняването им е случая със станал известен като “приюта на ужасите” в едноименния град, съобщи премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

Хората са превърнати в скелети. Потрес и ужас в румънските домове

„Знаем много добре, че под тяхната координация се извършваха проверки в продължение на един месец. Доколкото разбрах, Националната агенция за социално инспектиране е проверила центъра само ден-два преди това и е казала, че няма проблем. Тази сутрин разговарях със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Каталин Предою и наредих да уволни префекта и заместник-префекта”, заяви Чолаку на пресконференция в Тулча, която беше предавана на живо в социалните мрежи. По думите му някои държавни институции, които не работят, трябва да бъдат премахнати.

Още: Хората са превърнати в скелети. Потрес и ужас в румънските домове

Междувременно в интервю за Диджи24 министърът на труда Симона Букура-Опреску обясни, че е имало три проверки на приюта в Муреш в рамките на две седмици, но тези, които са ги извършили, са проверили само надземната част, не и сутерена.

По-рано днес в доклад Комитетът на ООН срещу изтезанията със седалище Женева изрази “дълбока загриженост” относно твърденията за изтезания, малтретиране, липса на квалифициран и специализиран персонал и лоши материални условия, както в психиатричните институции, така и в звената за социални грижи в Румъния, пише БТА.

От институцията отправиха няколко препоръки към управляващите, сред които - бързи, безпристрастни, задълбочени и ефективни разследвания; преследване на заподозрените лица; предприемане на незабавни мерки за подобряване на материалните условия и намаляване на пренаселеността в психиатричните институции и звената за социално подпомагане; гарантиране на разпределянето на подходящи финансови и човешки ресурси, включително чрез осигуряване на специализиран персонал.

Още: След скандал с насилие в старчески домове: Румънският социален министър подаде оставка

Домът в Муреш не е първият, за който се правят подобни разкрития. В началото на юли стана ясно, че над 100 възрастни хора от частни домове за грижи в Румъния са били измъчвани, бити, държани гладни и принудени да просят, съобщава телевизия Диджи 24. Петдесет и шест от възрастните хора са откарани в болници в Букурещ, а четирима от тях са оставени за лечение след нахлуването на полицаи и прокурори в три приюта за възрастни хора в окръг Илфов в непосредствено съседство до Букурещ. Представителите на властите са открили над 100 възрастни хора, тормозени от онези, които трябвало да полагат грижи за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com