Самарас: Излизане на Гърция от еврозоната ще има драматични последици

4913
Самарас: Излизане на Гърция от еврозоната ще има драматични последици

Излизане на Гърция от еврозоната ще има драматични последици за цяла Европа, заяви в интервю за френския в. "Монд" гръцкият премиер Андонис Самарас.

"Грекзит (от Greece и exit), както го наричат, би бил опустошителен за Гърция и вреден за Европа", заяви Самарас. "Социалните сътресения биха могли да се окажат много заразни в други европейски държави. В комбинация с нестабилността на Близкия Изток, това би могло да се превърне в геополитически кошмар, който ще надхвърли гръцките граници. Да прибавим, разбира се, реакцията на финансовите пазари, които ще очакват излизането и на други европейски страни, предизвиквайки ефект на доминото", отбеляза Самарас.

Гръцкият премиер, който утре ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, а в събота с френския президент Франсоа Оланд, ще им обясни "с всички необходими подробности, че Гърция може да успее и че е на път да се промени". В интервюто, публикувано едновременно и от германските ежедневници "Зюддойче Цайтунг" и "Билд", Самарас увери също така, че Гърция ще предприеме действия и ще се трансформира.

Но "възстановяването на икономиката е необходимо за постигането на целите ни", подчерта гръцкият премиер. "Ние не обсъждаме целите на програмата за възстановяване на икономиката", искана от ЕС. "Искаме само да бъдем сигурни, че ще ги постигнем, запазвайки социалната кохезия...Но се нуждаем от въздух, за да си поемем дъх. Водим многобройни битки на многобройни фронтове - срещу опустошителна рецесия, срещу нахлуващото негативно психологическо състояние, срещу екстремизма, срещу популистката демагогия. И всичко това в геополитически контекст на нарастваща нестабилност с хиляди нелегални имигранти, които опитват да преминат границите ни", допълва гръцкият премиер.

Редактор: Георги Иванов

Германия: Повече време не е решение за Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че удължаването на сроковете за осъществяване на изискваните от Гърция икономии,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com