Смяната на управлението в Гърция - с благи думи

3801
Смяната на управлението в Гърция - с благи думи
Снимка: Getty Images/Guliver

"Аз поемам ръководството в страната и напълно осъзнавам националната си отговорност". Това заяви лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, след като партията му спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция, предаде БГНЕС.

В обръщението си след победата на парламентарните избори, лидерът на победилата "Нова демокрация" заяви: „Решението на народа е ясно, обществото иска да се обедини и да върви напред. Желанието е за развитие, за нови работни места и сигурността на Гърция - тя отново да стане силна, както заслужава". 

Наследството от четиригодишния мандат на Ципрас

Алексис Ципрас е най-дълго управлявалият най-млад премиер на Гърция през последните 150 години. След зашеметяващия политически обрат пр...

Той благодари на гърците за доверието, каза, че ще бъде министър-председател на всички гърци и ще работи усилено, за да убеди онези, които не са гласували за него, че ще се бори за всички

"От днес започва трудна, но красива битка. Страната отново се вдига с гордост. И ние запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усилено, скромно и в екип", каза лидерът на "Нова демокрация". По отношение на силната подкрепа, която получи от народа, Мицотакис спомена предизборните си обещания за по-малко данъци и много инвестиции, за нови работни места, за развитие и за по-добри заплати и пенсии.

Новият министър-председател на Гърция, който ще встъпи в длъжност днес (8 юли), заяви, че правителството започва работа веднага, а парламентът ще работи през цялото лято. "От утре небето ще бъде по-синьо, а слънцето - по-ярко. Започва нов ден за нашата родина", каза Мицотакис в края на обръщението си.

"Гражданите взеха решение и ние напълно зачитаме решението на народа", заяви досегашният гръцки премиер Алексис Ципрас.

"Ние се борехме и постигнахме много и сега, с високо вдигната глава приемаме решението на хората. С вдигната глава, защото знаем, че Гърция, която сега предаваме на новото правителство, няма нищо общо с това, което беше Гърция, когато поехме управлението", заяви Ципрас.

Мицотакис изглежда очаква да спечели, но не и да направи правителство

Лидерът на дясноцентристката "Нова демокрация" (НД) Кириакос Мицотакис повтори намерението си да свика нови избори, ако неговата партия...

Гръцкият премиер, който напуска поста си, заяви че е поздравил Мицотакис за победата и ще го приеме в двореца на министър-председателя, за да му предаде поста.

Алексис Ципрас подчерта, че партията му ще бъде отговорна и динамична опозиция, и че в последните четири години са взели трудни решения и са платили висока политическа цена, която все още плащат, защото "електоралната доминация на "Нова демокрация" е ясна". Ципрас добави, че изборният резултат не е стратегическо поражение за "Сириза"

"Днес за мен "Сириза" затваря голям и труден цикъл", каза Ципрас, добавяйки, че ще прегледат всичко, което е направено - кое е било правилно, но също така и кои са грешките, които са направили и за които ще поемат отговорност.

Статистиката

Според последните данни, при почти 100% преброени бюлетини, "Нова демокрация" печели 39,87% от гласовете и получава 159 места в 300-местния парламент. Това ѝ гарантира сформирането на самостоятелен кабинет.

Убедителни прогнози за победа на "Нова демокрация" в Гърция

Опозицията ще спечели парламентарните избори в Гърция, сочат последните социологически проучвания, предаде БГНЕС. Преднината на десните...

"Сириза" получава 31,32% от гласовете и 85 места, движението за промяна KINAL - 8,26% и 23 места, Комунистическата партия на Гърция - 5,3% и 14 места, крайнодясното движение "Гръцко решение" ("Hellenic Fox") на Кирякос Велопулос - 3,77% и 10 места, движението на бившия министър на финансите от "Сириза" Янис Варуфакис MERA25 - 3,37% и 9 места.

В статистическа извадка на Kathimerini впечатление обаче прави, че повече млади хора гласуват за "Сириза", а повече по-възрастни хора - за "Нова демокрация". Сред възрастовата група 17 - 24 години, "Сириза" печели с 38 на 30%, но при възрастовата група над 55 години "Нова демокрация" взема 43,2% срещу 30,8%, а при пенсионерите - 45,2% за "Нова демокрация" срещу 27,8% за "Сириза"

Шокиращо или не, но крайнодясната партия "Златна зора" не влиза в гръцкия парламент. Тя спечели 2,9% и не преминава изискуемата от закона в Гърция трипроцентна бариера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com