Споразумението от Преспа все още не е в сила

1197
Споразумението от Преспа все още не е в сила
Снимка: iStock/Guliver

Официално споразумението на Преспа не е в сила и то ще влезе в сила законно и официално след ратифицирането на протокола за членство в НАТО от гръцкия парламент, заяви министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос в интервю за гръцкото радио News247, цитиран от БГНЕС.

„Пълното формално влизане в сила на споразумението ще стане след ратифицирането от нас на протокола за членство. Съответно ще има малък период от време, в който, въпреки че споразумението е прието, формално и правно, не е в сила ”, казва Катругалос, добавяйки, че след ратификацията от гръцкия парламент, македонският премиер продължава да използва името Македония, а не Северна Македония, нещо, което предизвика реакции в гръцките медии.

Столтенберг: В най-скоро време ще бъде подписан протоколът за присъединяването на Македония към НАТО

"Протоколът за присъединяването на Македония към НАТО ще бъде подписан в най-близко време."Това каза генералният секретар на Северноатл...

Той обяснява, че веднага щом Договорът от Преспа влезе в сила, ще започнат важни преговори за засилване на двустранното и икономическото сътрудничество на двете страни.

„Открива се период на значително подобрение, надграждане на икономическите и общо двустранните ни отношения със съседната ни страна. На следващия ден след официалното влизане в сила на споразумението ще започнем преговори за това как да се използват европейските фондове за съвместно развитие на региона, по нашите граници, в Преспа и как можем да засилим нашето двустранно икономическо сътрудничество“, каза Катругалос.

Що се отнася до изявленията на „Нова демокрация“, че те, ако дойдат на власт, като правителство ще използват вето за пътя на Македония към Европейския съюз, Катругалос казва, че това е израз на липса на политическа честност.

„Споразумението от Преспа ясно заявява, че сме съгласни с началото на преговорите за присъединяване, така пише в текста и това очевидно означава, че запазваме всички възможности, които имаме, както имаме за всички съседни страни от Западните Балкани, които подкрепяме за европейската перспектива, но с две предпоставки: спазване на европейското законодателство и добросъседски отношения“, обясни Катругалос, добавяйки, че ако "договорът не се изпълнява, ще им напомняме на всеки етап от преговорите за техните задължения".

Американският конгрес прие закон, който забранява на Тръмп да изкара страната от НАТО

Камарата на представителите на САЩ прие Закон в подкрепа на НАТО, с който забранява на президента Доналд Тръмп да използва федерални ср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com