Втори тур на местните избори в Косово

34846
Втори тур на местните избори в Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Вторият тур на местните избори започна днес в Косово. Той се провежда при засилени мерки за сигурност в повечето общини на най-младата балканска държава, предаде БГНЕС.

Гласуването се провежда според косовските закони и с подкрепата на ОССЕ в съответствие с Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Официален Белград, който желае да ускори процеса на своята интеграция в ЕС, за пръв път разреши на косовските сърби /около 10% от населението/ да участват в избори. Първият тур, който се проведе на 3 ноември, премина на фона на инциденти и бойкот от страна на така наречените "патриотични сили" в северните части на Косово, където живее основната част от сърбите.

Днес гражданите на балканската страна трябва да изберат кметове на 25 от 38 общини, включително и на 6 общини, където сърбите са мнозинство. Последните се намират южно от река Ибър. Избирателните участъци отвориха врати в 7.00 часа местно време и ще приключат в 19.00 часа. На първия тур бяха избрани 13 кмета, включително на три от четирите общини в северно Косово, с изключение на Косовска Митровица.

"Гражданите на Косово имат право да гласуват, без да се страхуват за своята сигурност, във всяка част на страната. Лицата, които заплашват свободното право на глас, ще понесат отговорност за нарушаването на правата на избирателите", заяви вчера президентът Атифете Яхага.

Особено внимание ще бъде отделено на сигурността в северно Косово, където по време на първия тур имаше сериозни инциденти. Привържениците на бойкота заплашваха избирателите в Косовска Митровица, а на 3 ноември вечерта маскирани въоръжени лица нахлуха в няколко избирателни секции, унищожавайки част от документацията. На 17 ноември в града се проведе прегласуване. За сигурността в Митровица, Звечан и Жеравнице ще се грижат днес 326 полицейски служители.

След първия тур, според данните на ЦИК, води управляващата Демократическата партия на министър-председателя Хашим Тачи, а на второ място – Демократическата лига на Косово на Иса Мустафа. След тях се нарежда Алианс за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай. Сред сръбските партии води, подкрепеното от Белград, гражданско обединение "Српска", а на второ място е Независимата либерална партия, интегрирана в косовската политическа система.

Косово обяви своята независимост през февруари 2008. Тя е призната от повечето страни-членки на ЕС и САЩ. През пролетта на тази година премиерите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Ивица Дачич постигнаха пробив в двустранните отношения. Нормализацията им е от особена важност за европейската перспектива на двете страни от Западните Балкани, но също така и за сигурността на целия Балкански регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com