Започва строежа на македонската отсечка от коридор номер осем

26786
Започва строежа на македонската отсечка от коридор номер осем
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заедно с македонския му колега Миле Янакиески дадоха старт на строителните работи на една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем – от Куманово до Беляковци, съобщиха от МТИТС.

"Това е една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем", заяви министър Папазов по време на церемонията в град Куманово. Той подчерта, че цялостното завършване на коридор Осем е от стратегически интерес, тъй като се осигурява една от най-преките връзки от Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ, региона на Средна Азия и Далечния Изток.

"По българска инициатива са проведени редица форуми и са подписани съвместни декларации за ускореното изграждане на железопътното трасе на Коридор 8", каза още министърът. Участъкът на Коридор VІІІ през България е включен като приоритетно европейско направление – част от Трансевропейската транспортна мрежа, което дава възможност да бъдат използвани средствата от европейските фондове за развитие както на железопътната, така и на пътната инфраструктура, добави в заключение министър Данаил Папазов.

Правителството на Македония е осигурило с помощта на международни финансови институции (ЕБВР) 47 млн. Евро за рехабилитация на съществуващата отсечка Куманово – Беляковци, около 30 км.

В церемонията участваха и министър-председателят на Република Македония Никола Груевски и вицепремиерите Зоран Габровски и Владимир Пешевски.

500 млн. лева отиват за развитие на регионите

Почти 500 млн. лева ще бъдат разпределени за развитието на отделните региони в България. Според финансовия министър Петър Чобанов точн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com