Отчаян щурм в търсене на невероятния бараж

32955
Отчаян щурм в търсене на невероятния бараж
Снимка: БГНЕС

Вероятността България да достигне до бараж за класиране на Световното първенство е минимална. Но е факт, че съществува – при това преди последния мач от нашата квалификационна група B. В него излизаме на стадион "Васил Левски" срещу Чехия, от 21:15 часа българско време.

Какво накратко е положението – освен, че трябва да победим в домакинството на Чехия с поне три гола разлика, трябва да се надяваме и на благоприятен развой в група E на европейската квалификационна зона, евентуално може и на група D, макар че там благоприятният за нас развой звучи като научна фантастика (вижте тук).

Пенев се двоуми кой да замени Светослав Дяков

Селекционерът на националния ни отбор Любослав Пенев има една основна дилема относно състава преди утрешната световна квалификация с Ч...

Мачът с чехите се очертава като много труден както заради статистиката, така и заради някои липси в нашия състав. Срещу Армения две от основните единици в отбора – Светослав Дяков и Николай Бодуров, получиха червени картони и няма да могат да играят. Да се намерят заместници и на двамата няма да е лесно и безболезнено – Бодуров най-вероятно ще бъде сменен от съотборника си в „Литекс” Илия Миланов, който няма кой знае какъв международен опит или евентуално Павел Виданов, докато Дяков вероятно ще бъде заменен от с по-офанзивни функции – или Христо Златински, или натурализирания бразилец Маркиньос.

В мачовете с Чехия нямаме особено приятни спомени – в последните четири срещи между двата отбора ние дори не сме вкарали гол, а сега ни трябват поне три. В тези четири мача имаме само едно равенство – 0:0 в Прага от първия мач между двата отбора в тази квалификационна кампания. Иначе неприятни спомени срещу Чехия колкото щеш – например 6:0 от 6 октомври, 2001 година в квалификациите за Световното първенство в Япония и Южна Корея.

В защита

Безспорно проблемите за нашата защита, с които Любослав Пенев трябва да се справя, са Томаш Росицки, Томаш Хюбшман и Либор Козак. Росицки игра в първия мач срещу нас като резерва, тъй като се завръщаше след контузия. Сега Росицки отново имаше проблем със сухожилие и е изиграл само 4 мача за „Арсенал” от началото на сезона. Предвид липсата на Дяков България няма подходящ халф, който да сложи за пазач на Росицки, освен евентуално Симеон Славчев – но това би било голям риск, отново поради малкия опит на Славчев в такива мачове.

Пенев се двоуми кой да замени Светослав Дяков

Селекционерът на националния ни отбор Любослав Пенев има една основна дилема относно състава преди утрешната световна квалификация с Ч...

В атака

Най-голямото затруднение пред нашите нападатели безспорно ще е вратарят на „Челси” Петер Чех. Затова и Любо Пенев не може да си позволи да започне без чист централен нападател. А в момента най-подходящ за тази роля изглежда таранът на „Берое” Венци Христов. Димитър Рангелов също е опция, а защо не Пенев да почне и с двамата, като зад гърба им да постави Ивелин Попов и Георги Миланов. Миланов има известни проблеми в колената, но най-вероятно ще играе. И дано да е на линия, защото ни трябват голове.

Прогноза

Победа с три гола разлика за нас изглежда мисия невъзможна, защото освен срещу Малта, ние не сме вкарвали в тези квалификации толкова голове в един мач. Плюс е, че Чехия не играе за нищо – дори победа за тях и провал на Дания срещу Малта няма да им стигне за бараж. Затова победата за нас е задължителна, не само и защото ни трябва, а заради обективната ситуация.

Италия ни остави минатюрни надежди за бараж

Италия запази живи надеждите на България за класиране на бараж, сред като ни остави на второ място във временното класиране в група В,...

1-ца, ъндър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ