ВАР-ът на Actualno: Левски лети високо, но дали няма да се задъха?

5836
ВАР-ът на Actualno: Левски лети високо, но дали няма да се задъха?
Снимка: БГНЕС/Колаж: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Левски се представя по отличен начин от началото на сезона. „Сините“ се намират на трета позиция във временното класиране в Първа лига, а също така стигнаха до плейоф за влизане в групите на Лигата на конференциите срещу Айнтрахт Франкфурт. На „Герена“ трябва да са много доволни от постигнатото до момента с оглед на случващото се в клуба през последните няколко месеца. В Левски обаче трябва да обърнат внимание и на няколко сериозни проблема.

Напускането на Станимир Стоилов в началото на април бе прието с голяма тъга и сериозно разочарование от феновете на Левски. Привържениците бяха недоволни от ръководството на клуба и начина на управление. Стигна се до сериозно напрежение между шефове и фенове, а това никога не вещае нищо хубаво. В крайна сметка Елин Топузаков довърши сезона, а Левски се класира за евротурнирите.

Назначението на Николай Костов бе прието със смесени чувства

През лятото начело на „сините“ застана Николай Костов. Това е втори престой за него на стадион „Георги Аспарухов“ след този през сезон 2011/12. По време на първия му период специалистът успя да изведе тима до осем победи и две загуби в 10 двубоя, но сам пожела да напусне след поражение от Миньор Перник у дома.

Николай Костов

Назначението на Костов през юни бе прието със смесени чувства от феновете на Левски. Някои бяха доволни, други – скептични. 60-годишният наставник обаче успя да вдигне нивото на „сините“. Успя да надгради и да превърне отбора в много добре окомплектован състав с много силни страни. Тим, който обича да доминира в срещите си и играе така желания от привържениците атакуващ стил.

Под ръководството на Николай Костов Левски заигра наистина много приятен футбол. Отборът се представя отлично от началото на сезона и резултатите му го доказват. Тук обаче изниква въпросът: „Ще могат ли „сините“ да задържат това ниво до края на кампанията или ще започнат да се задъхват?“.

Левски има доста скромен състав

В момента Левски разполага със състав от 24-ма футболисти след продажбата на Ноа Сонко Сундберг и освобождаването на Ивелин Попов. От тях има четирима 17-годишни, които не са използвани от Николай Костов до момента през сезона – вратарят Иван Андонов, левият бек Александър Божилов, централният защитник Виктор Любенов, както и халфът Дейвид Михалев.

Левски

Нейтън Олдър пък въобще не помирисва терен и дори не попадна сред картотекираните играчи за кампанията. Билал Бари, от своя страна, продължава да лекува травма вече близо година, че може и повече, и все още не се знае кога точно ще се завърне в игра.

Това означава, че Костов има на разположение 18 състезатели. От тях обаче 17-годишните Кристиян Йовов и Преслав Бачев имат по един мач на сметката си. Същото важи и за втория вратар на тима Николай Михайлов, който само веднъж се е появил на терена от началото на кампанията.

Левски се нуждае от подсилване

След всички тези сметки излиза, че Левски реално има едва 15 човека, които са на разположение на Николай Костов и са готови да играят във всеки мач. Тази бройка обаче е прекалено малка. Особено за отбор, който има претенциите да задава темпото в българския шампионат.

Левски на този етап играе хубав футбол. Може би най-добрият в България. Момчетата на Николай Костов също така доказаха, че са много добре подготвени физически. По време на първия мач с Айнтрахт на „Герена“ те продължаваха да гонят съперниковите футболисти дори и след края на редовното време, което е достатъчен атестат за физическото им състояние.

Левски

Въпросът е, че тези 15 човека едва ли ще издържат да носят на гърба си отбора до края на сезона. Както се казва: „Нивата е дълга“. Николай Костов е наясно с факта, че няма достатъчно на брой футболисти и затова използва всеки един възможен момент да даде на тима си допълнителни ден-два за почивка.

Шефовете на Левски в момента мислят за друго

В момента ръководството на Левски се е заело с преподписването на договорите на част от титулярите. Това е болна тема за клуба, особено след като стана ясно, че Жереми Петрис се дърпа, а преговорите с Кристиан Димитров и Андриан Краев все още не са финализирани. През годините сме ставали свидетели как в подобни ситуации футболисти, които не искат да преподпишат, са оставяни извън групата и принуждавани да гледат с часове наред видеозаписи на мачове, но не и да играят.

Николай Костов Наско Сираков

Подобен ход от страна на ръководството на Левски би бил пагубен, тъй като ще стесни допълнително избора на Николай Костов. Да не говорим и за евентуална продажба на някого през зимата. Затова и специалистът и шефовете не трябва да мислят само за изтичащите договори, а и за привличането на нови попълнения. Отборът се нуждае от поне 2-3 играчи в моментното си състояние, само за да успее да съхрани силите си и да бъде конкурентен на Лудогорец и ЦСКА, които разполагат с доста повече налични футболисти.

Това обаче най-вероятно вече е отчетено на „Герена“. Левски имаше същия проблем и през изминалата кампания, когато Станимир Стоилов се бореше да изкопчи добри резултати с група от 12-13 футболисти.

Въпросът сега е да се действа бързо и прецизно, за да бъдат взети необходимите попълнения, с които Левски да задържи нивото, че и да надгради. За да могат „сините“, отново да бъдат сред топотборите у нас, а не да се задъхат в края на сезона и да поднесат поредното разочарование на верните си фенове.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Маестро почна да майстори, на Левски пак теренът му е крив

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Радостта на Ботев от спечелената Купа на България (ВИДЕО)

Ботев Пловдив награждава Душан Керкез с нов договор

След триумфа на Ботев: Левски е аут от Европа!

В голово шоу: Ботев надигра Лудогорец и взе Купата, бразилец провали "орлите" (ВИДЕО)

Нов директор в ЦСКА се заема и с инфраструктурните проекти на „червените“

Български национал призна за интерес от Левски

Нарочен за гонене от ЦСКА с поредна издънка, от няколко дни е в неизвестност?

Спряган за сигурен нов треньор на Левски отрече да се е разбрал със „сините“

Млада звезда на Левски отново отказал да преподпише, „сините“ се готвят да го продадат

Лудогорец – Ботев Пловдив: Кога и къде да гледаме финала за Купата на България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ