Цветанов: Атентаторите от Сарафово са трима или четирима

10432

В правилна посока сме и съвсем скоро ще имаме резултати, които ще бъдат обявени публично, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред "Дарик радио" по повод резултатите от класацията за Събитие на 2012 година, която беше оглавена от атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

Това е събитието, което можем да определим като събитие на годината, въпреки че е в негативен аспект, каза Цветанов. Министърът подчерта, че през последните няколко седмици говорим за прогрес в разследването. Знаем колко са извършителите като брой, някои вече са идентифицирани, подчерта той. От 3 до 4 души са извършителите, добави той. Не са българи и нямаме информация да са пребивавали в страната в минал период от време, посочи Цветанов.

България е водеща в разследването и докато българските компетентни разследващи органи не се произнесат, не бих искал да изяснявам коя държава какво говори, добави той, цитиран от БГНЕС.

"Не бих искал да влизам в полемика. Три месеца преди атентата в Бургас имаше идентична ситуация в Кипър и там имаше изпреварваща информация и колегите си свършиха работата", каза Цветанов. България е нямала тази изпреварваща информация, защото пребиваването на тези лица е станало около 20 дни преди атентата, обясни той. Влизат в страната от страни от ЕС и се легитимират с истинските си документи, след това представят фалшиви, подчерта Цветанов. На територията на Европа те са били с истинските си документи, а на територията на страната са се представяли с фалшиви шофьорски книжки и са наемали хотели и автомобили по Черноморието, каза още той.

За фалшивите бомбени сигнали, които зачестиха в последните месеци, Цветанов подчерта, че в момента има определен бум на тези телефонни обаждания. "Ние като система трябва да предприемем действия. Имаме определен напредък относно няколко подадени сигнала, специално в училищата. Вчера имаше задържано 17-годишно момиче за подаден сигнал за бомба в училище", каза Цветанов и подчерта, че при подобни обаждания ще има отучване на всичко пропуснато. Тази сутрин са задържани извършителите на обира в офиса на Алианц отпреди няколко седмици, съобщи той.

Редактор: Ивайло Петров

Атентаторът от Сарафово идвал няколко пъти в България

"Атентаторът на летището в Бургас и неговите помощници са влезли в България със своята истинска самоличност", заяви пред журналисти в Ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com