Моряците от кораба "Ина" са обявени за невинни

6336
Моряците от кораба "Ина" са обявени за невинни

На днешното си първо заседание Съдът в Нафплион, Гърция, постанови, че четиримата български моряци от кораба "Ина" са невинни, съобщиха от МВнР.

Очаква се на 30 ноември присъстващите на делото български граждани да отпътуват за България. На съдебното заседание е присъствал и българският консул. Заседанието на Съда продължава утре или в близките дни с разглеждане на статута на останалите обвинени лица.

Корабът "Ина" беше задържан от гръцките власти на 22 юни миналата година. На борда бяха открити 4 хиляди мастербокса недекларирани цигари.

През юли във Варна се проведе втори протест на моряците от кораб "Ина". Те издигнаха плакати с надпис "Мишков = алчност и беззаконие", "Моряците не са "частен случай", "Мишков- екзекутор на моряците и техните семейства" и попитаха "Ще позволим ли да се повтори либийската драма с българските моряци?", искайки свобода за моряците.

"Протестираме срещу бездействието на държавата, което се състои в това, че тя загърби моряците и техните семейства и в същото време остави ненаказани главните виновници за нашата трагедия – Мишков и Станчев. Искаме възмездие за това, че почина съпругата на капитана, за това, че жена ми ослепя, че нямаме възможност да печелим пари и да лекуваме близките си и нас самите, за това че ни отнеха правото да водим нормален човешки живот, каза Николай Туртов, механик на кораба "Ина", казаха тогава моряците

На 22.06.2011 г. в гръцки териториални води бе задържан кораба "Ина". На борда му плават шестима български моряци. Те са задържани в страната по обвинение за участие в организирана престъпна група. На борда на плавателния съд бяха намерени 3000 мастер бокса цигари. След кратък престой в ареста при ужасни условия, българите бяха освободени.

Шест месеца останаха в съседна Гърция, при българи, които им оказват помощ. Буквално в последния момент, гаранцията за освобождаването бе платена от български бизнесмен. Въпреки, че са пуснати в България, те не бяха оневинени и тях ги грозеше съд и затвор в средиземноморската република.

През продължаващата повече от година сага, моряците не са получавали заплати от корабособствениците. Прикрити зад сложна схема от офшорни дружества – Георги Стоянов Мишков и Станчо Хараламбев Вълчев ги лъжат през цялото време, че ще им съдействат. Това се оказва само добро пожелание. Завърнали се в родината, моряците започнаха борба срещу корабособствениците. Обикаляха всички институции – МВнР, МВР, прокуратура, инспекция по труда. Резултатите обаче бяха фрапиращи – държавата твърдеше, че не може да помогне, тъй като шестимата българи са частен случай.

Редактор: Евгения Гигова

Дянков: Сравняваме се с Гърция, но там не е имало комунизъм

"По това време на годината - бюджетно време, винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата. Исканията за оставката ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com