"Обединена София срещу застрояването": Сегашният СОС да спре да приема подробни устройствени планове

3696
"Обединена София срещу застрояването": Сегашният СОС да спре да приема подробни устройствени планове
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Винаги проблемът тръгва от Столична община, от мнозинството в Столичния общински съвет – затова искаме той да не приема Подробни устройствени планове. На днешното заседание има две такива точки – едната е за "Люлин-център", където имаше протести заради големите промени на уличната инфраструктура. Защо трябва да ангажираме цели квартали и бъде предопределяно развитието им за десетилетия напред, след като след месец не се знае дали половината от този състав на СОС ще е пак в него наесен, включително и аз?" Това заяви независимият общински съветник Войслав Тодоров, който подкрепя новата инициатива "Обединена София срещу презастрояването".

В новата инициатива са обединени десетки инициативни комитети от различните квартали в София, като обединението е по три оси – опазване на междублоковите пространства от прекомерно гъсто застрояване, да не се пръсват безразборно небостъргачи на различни места в столицата, без да има съобразяване с трафика, с кварталния изглед и ниво на застрояване, както и да има опазване на зелени парков площи. А основата са "порочни устройствени планове", по думите на Тодоров. Кои инициативни комитети влизат в инициативата и какви са всичките им искания към столичната кметица Йорданка Фандъкова – научете в този материал!

Това не са предизборни агитации, а беше Християна Тодорова, член на ИК "За Зелен Младост". А Борис Бонев от "Спаси София", която също подкрепят "Обединена София срещу презастрояването", добави – ако беше мислено при правенето на подробни устройствени планове, нямаше сега да говорим за проблеми с инфраструктура, със зеленина, с детски градини дори. Бонев каза и друго – трябва да се прекрати феноменът "ремонт на ремонта", за да може все някога да се живее нормално в столицата. Освен всичко друго, този феномен не позволява ремонти в кварталите, а се гледат постоянно само знакови обекти. Бонев направи и прогноза – че със сигурност ще има ремонт на ремонта и на ул. "Граф Игнатиев". А за водопада на "Солунска" оценката му е, че става въпрос за лош ремонт и че не може постоянно при дъжд да се обяснява как и в чужбина се наводнява - нас ни интересува тук да не се наводнява, е мнението му.

За финал от "Спаси София" предупредиха, че за тях политическата тема е отворена – може да решат да издигнат кандидати за кмет и общински съветници и за предстоящите местни избори, но до момента не са взели решение по въпроса, както и по въпроса дали въобще да опитат да влязат в Столичния общински съвет политически.

От представителите на групата за Борисовата градина поискаха пред Actualno.com Фандъкова да изпълни решението на СОС Борисовата да е публична. Те припомниха, че в градината има неустановени собствености и настояват градоначалника да ги актува.

На събитието дойде и омбудсманът Мая Манолова, която освен всичко друго заговори за реституцията и дали тя е законна, като поиска това да бъде проверено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София