Обединени протестиращи по квартали отиват при Фандъкова с искане да спре презастрояването

5967
Обединени протестиращи по квартали отиват при Фандъкова с искане да спре презастрояването
Снимка: БГНЕС

За пръв път инициативни комитети от цяла София се обединяват в една инициатива и с едно искане, насочено към Столична община и властимащите – да бъде спряно ефективно презастрояването в София.

Инициативата носи името "Обединена София срещу презастрояването" и вече организира първо събитие – на 27 юни, от 9:30 часа сутринта. Тогава ще бъдат предадени исканията на инициативата на столичната кметица Йорданка Фандъкова. А те са:

Протест срещу застрояване в "Младост 1" иска Фандъкова да докаже, че няма се строи

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста на жители от "Младост 1" при блок 73, потвърдиха от пресцентъра на омбудсмана. Става въп...

1. До края на мандата на настоящия Столичен общински съвет да НЕ се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии! Считаме, че този състав на Столичен общински съвет ИЗЧЕРПА ДОВЕРИЕТО НИ, своята ЛЕГИТИМНОСТ също и трябва такива важни решения да се взимат от НОВ състав с ясен мандат и подкрепа от обществото.

2. При приемането на "Визия за София" и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да НЕ се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани за училища , детски градини, паркинги, парко места и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на Столична община. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из целия град, а да се обособят в компактни зони извън жилищните комплекси.

3. Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Резултатите от обществените обсъждания да НЕ са ПРОФОРМА както до сега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.

4. От Народното събрание да се приемат СПЕШНИ ПРОМЕНИ в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:

- По-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни;

Разширяването на "Гранд Каньон" засега се отлага

След като водещата архитектурна комисия към Столичния общински съвет (СОС) позволи промени в плана за регулация на квартал "Младост 3",...

- Да се разшири кръгът на ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА при изработването на подробни устройствени планове, визи за проектиране и разрешения за строеж, и да включват задължително и съседните имоти;

- Всички нереализирани подробни устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят и съобразят с действащите ограничения;

- Да се ограничат възможностите за еднолично поставяне на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.

5. Да се извърши пълна проверка , а не ПРОФОРМА на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в урбанизираните територии на София.

6. Преработка на приетите подробни устройствени планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.

Жители на "Младост" блокираха движението с искане да се спре презастрояването

Със скандирания „мафия” жители на „Младост” блокираха кръстовището на бул. „Александър Малинов” и &...

Членове на инициативата са протестиращи от "Овча купел", "Да спасим Борисовата градина", ИК "За Зелен Младост", "Протестна група Младост", ИК "Лозенец", които успяха засега да спрат скандалния проект "Златен век" на фирма "Артекс", заради което срещу двама от членовете на комитета бяха заведени дела с искане на обезщетение за 200 000 лева, "Протестна група Дианабад", Инициатива "Слънце за децата ни", АРОЕС "Справедливост", Сдружение "Парк Кукуряк", Протестна група "Мусагеница", Гражданска инициатива "Симеоново", ИК "кв. Витоша". Подкрепа има и от жители на "Стрелбище", а общинският съветник Войслав Тодоров, който влезе в Столичния общински съвет като кандидат на Георги Кадиев, но сега е независим съветник, подкрепя инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София