Решават окончателно за забавачката на 4-годишните

10603
Решават окончателно за забавачката на 4-годишните

Промените в закона за образованието, касаещи обучението на 4-годишните, ще бъдат гласувани днес в пленарната зала на Народното събрание.

По време на вчерашнитие дебати депутатите от комисията по образование приеха на свое извънредно заседание поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, който се дискутира в пленарна зала на второ четене и който предизвика бурни дебати.

В член 65, алинея 1 се направи промяна, според която 4-годишните деца задължително посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя.

Комисията по образование в парламента, приключи извънредното си заседание по спорния текст за задължително предучилищно образование на 4-годишните. Той беше отложен за гласуване в пленарна зала по-рано днес, заради несъгласие на опозицията, и на родителите по задължителната форма за децата в детска градина.

Депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова направи предложение за допълнение в член 65, алинея 1. Текстът гласи – "Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна или полудневна организация при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за предучилищното образование". Дукова предлага текстът да се допълни с "или самостоятелна организация по избор на родители".

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова каза, че и МОМН подкрепя допълнението. Според Лютви Местан от ДПС не оспорват необходимостта от ранно обхващане на децата в предучилищно образование. Много по-страшни са данните за отпадане на деца от образованието, каза той. В много населени места няма създадени условия родителят и детето да изпълнят задължението за посещение в детска градина, няма възможност и за полудневна организация на тази форма.

Игнатов: Детската градина няма за цел да замени семейството

По-малко от 2% от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина. Това съобщи образователният министър Серге...

Заради недоволството на родителите, управляващите предложиха редакция на текста за предучилищното и училищното образование.

Редактор: Е. Гигова

 

 

 

Протести пред парламента и дебати в пленарната зала за предучилищното образование

Депутатите половин час спориха дали "просветата" да замени "образованието" днес по време на гласуването на второ четене на закона за пр...

 

 

 

 

 

Родителите искат президентско вето за задължителната предучилищна подготовка

Родителски организации обявиха, че ще настояват за вето на президента срещу задължителната предучилищна подготовка. Явор Ганчев, замест...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com