Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решават окончателно за забавачката на 4-годишните

18 януари 2013, 08:20 часа • 10595 прочитания

Промените в закона за образованието, касаещи обучението на 4-годишните, ще бъдат гласувани днес в пленарната зала на Народното събрание.

По време на вчерашнитие дебати депутатите от комисията по образование приеха на свое извънредно заседание поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, който се дискутира в пленарна зала на второ четене и който предизвика бурни дебати.

В член 65, алинея 1 се направи промяна, според която 4-годишните деца задължително посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя.

Комисията по образование в парламента, приключи извънредното си заседание по спорния текст за задължително предучилищно образование на 4-годишните. Той беше отложен за гласуване в пленарна зала по-рано днес, заради несъгласие на опозицията, и на родителите по задължителната форма за децата в детска градина.

Депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова направи предложение за допълнение в член 65, алинея 1. Текстът гласи – "Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна или полудневна организация при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за предучилищното образование". Дукова предлага текстът да се допълни с "или самостоятелна организация по избор на родители".

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова каза, че и МОМН подкрепя допълнението. Според Лютви Местан от ДПС не оспорват необходимостта от ранно обхващане на децата в предучилищно образование. Много по-страшни са данните за отпадане на деца от образованието, каза той. В много населени места няма създадени условия родителят и детето да изпълнят задължението за посещение в детска градина, няма възможност и за полудневна организация на тази форма.

Заради недоволството на родителите, управляващите предложиха редакция на текста за предучилищното и училищното образование.

Редактор: Е. Гигова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес