Бум на пазара на смартфони в Югоизточна Азия, но в Китай остава слаб

1003
Бум на пазара на смартфони в Югоизточна Азия, но в Китай остава слаб
Снимка: iStock

Продажбите на смартфони в Югоизточна Азия продължават да нарастват в началото на 2024 г., за разлика от затишието в други региони, тъй като обещаващият пазар за производителите на мобилни устройства продължава да привлича повече марки и инвестиции, пише CNBC.

Петте водещи производителя в региона са продали 7,26 млн. смартфона през януари, отбелязвайки ръст от 20% спрямо същия период на миналата година, сочи проучване на компанията за пазарни анализи на технологиите Canalys.

Резултатите показват продължаващо възстановяването на пазара, което започна през четвъртото тримесечие на 2023 г., когато продажбите на смартфони в Югоизточна Азия се увеличиха на годишна база за първото тримесечие от почти 2 години, на фона на по-широко възстановяване на сектора след пандемията.

ОЩЕ: Apple е най-продаваната марка смартфони за първи път в историята си

Според анализатора на Canalys Ли Сюен Чъу стабилизирането на инфлационния натиск, подкрепено от правителствената помощ и инерцията от продажбите в края на 2023 г. в региона, са довели до възстановяване на потребителските настроения и разходите.

„За да се възползват от това възраждане на пазара, производителите на смартфони, които възприеха консервативни стратегии през последните 6 месеца, сега прилагат агресивни тактики, за да спечелят пазарно господство“, коментира той в съобщението, отбелязвайки тенденции като достъпни 5G, интеграция на изкуствения интелект, развитие на екосистемата и оптимизация на каналите.

Снимка: iStock

През януари Samsung си върна първото място на пазарен дял в региона благодарение на успешното пускане на премиум серията S24, която предлага по-продължителен живот на батерията и нови функции с изкуствен интелект.

Но китайските конкуренти се фокусират повече върху пазара, печелят позиции и предлагат нови модели телефони на конкурентни цени. Xiaomi, втората по големина марка смарфони по продажби през януари за региона, отбеляза годишен ръст от 128%, докато Transsion, сравнително новодошла на пазара, отчете ръст от 190%.

„Нарастващият разполагаем доход в региона от увеличаваща се средна класа и навлизането на младото население в работната сила, са силни причини да очакваме засилени инвестиции“, казва Чъу.

ОЩЕ: Samsung Galaxy S24: Зората на мобилния изкуствен интелект

Силните продажби на смартфони в Югоизточна Азия контрастират с тези в Китай, най-големият пазар на смартфони в световен мащаб, където продажбите им са спаднали със 7% през първите шест седмици на 2024 г. спрямо предходната година, сочи нов доклад на Counterpoint Research.

„Потребителското доверие ще трябва да се повиши, за да се стабилизира пазарът, но това е трудно за постигане в момента, предивд всичко, което се случва, особено в сектора на недвижимите имоти“, коментира старши анализаторът Айвън Лам.

Една от жертвите е Apple, чиито доставки на iPhone в Китай са намалели с 24% през първите шест седмици на годината, показва проучването. Този спад отчасти се дължи на съживяването на местния конкурент Huawei, но също и на необичайно високите продажби на Apple в началото на 2023 г., свързани с по-ранни производствени забавяния.

Снимка: iStock

Въпреки това, тъй като растежът на пазарите на смартфони като Китай и САЩ се забавя, брандове, които продават първокласни телефони като Apple и Huawei, все повече се обръщат към развиващи се пазари като Югоизточна Азия, които са готови за растеж.

Според данни от Canalys, пазарът на телефони в Югоизточна Азия се очаква да нарасне със 7% на годишна база през 2024 г., много по-бърз темп от този на останалия свят, който е 3%. Междувременно се предвижда Китай да запише 1% ръст, а пазарът на Северна Америка се очаква да остане непроменен.

ОЩЕ: Автомобилите на Kia и Hyundai се превръщат в смартфони

Според репортаж от Bloomberg, първият търговски обект на Apple в Малайзия вече е в процес на работа. Междувременно Huawei укрепва връзките си с партньори от Югоизточна Азия като индонезийската телекомуникационна компания Telkomsel.

В доклада на Canalys Индонезия остава най-големият пазар на смартфони в Югоизточна Азия, като отговаря за 38% от доставките през януари. Вторият по големина пазар – Филипините, показа най-стабилен растеж, с доставки от 77% през януари спрямо миналата година.

Следващите най-големи пазари са Тайланд, Виетнам и Малайзия. Виетнам беше единствената страна, която претърпя спад на доставките на годишна база, намалявайки с 2%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com