Цената на петрола премина границата от 110 долара, акциите по света поевтиняват

2483
Цената на петрола премина границата от 110 долара, акциите по света поевтиняват
Снимка: iStock/Guliver

Акциите в Азия попаднаха под натиск по време на търговията в сряда, а цената на петрола премина границата от 110 долара за барел на фона на притесненията на инвеститорите относно санкциите, наложени срещу Русия заради атаката над Украйна.

Европейските борси се готвят за слабо начало на търговията, като фючърсите върху индекса Euro Stoxx 50 паднаха с 0.13%, а тези върху германския индекс DAX отстъпиха с 0.17% в ранната търговия. FTSE добави 0.34%.

След най-новия рунд санкции, САЩ забраниха достъп до американското въздушно пространство на полети от Русия, след като Европейския съюз и Канада приложиха сходни мерки.

Щатският президент Джо Байдън обяви санкцията по време на годишната си реч пред Конгреса на САЩ, в която посочи, че руският президент Владимир Путин ще плати висока цена за инвазията си в Украйна.

Широкият индекс на MSCI за Азиатско-тихоокеанските акции извън Япония намаля с 0.56%, докато китайския CSI300 загуби 1.12%. Японският Nikkei отчете спад от 1.68%.

В Австралия индексът ASX 200 добави 0.28%, тъй като цените на стоките нарастват, което вдига акциите на добивните компании.

„Конфликтът Русия-Украйна навярно ще продължи да доминира пазарите в обозримо бъдеще. Обявлението от вчера, че Русия няма да плаща купони на чуждестранните притежатели на нейния държавен дълг би трябвало да тласне допълнително инвеститорите към активите убежища”, посочва анализатор от ING в бележка, цитирана от Reuters.

Във вторник индексите S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха търговията със спад от около 1.6%, докато Dow Jones Industrial Average намаля с близо 1.8%.

Глобалните санкции срещу Русия провокира големи компании масово да обявят замразяване на бизнесите си в Русия или директно излизане от руския пазар.

Енергийната компания Exxon Mobil обяви във вторник, че ще се изтегли от руските си операции, включително от петролните находища. Този ход дойде след сходни решения от страна на британските петролни гиганти BP PLC и Shell, и норвежката Equinor ASA.

Петролът отново поскъпна рязко след като Русия приведе ядрените си сили в режим на готовност

Цената не петрола скочи в понеделник в резултат на засилването на санкциите срещу Русия заради атаката над Украйна, което провокира пре...

Обявлението на Exxon Mobil идва на фона на продължаващото поскъпване на петрола. В сряда суровият петрол тип „Брент” премина границата от 110 долара за барел, поскъпвайки с около 6% до ниво от 111.09 долара за барел. Това е най-високата цена от началото на юли 2014 година.

Щатският лек петрол WTI поскъпна с близо 6% до цена от 109.30 долара за барел – най-високото ниво от септември 2013 година.

Цената на петрола върви нагоре въпреки глобалното споразумение за освобождаване на 60 млн. барела резерви с цел успокояване на цените и смекчаване на инфлационния натиск.

„Смятаме, че все още има място цените на петрола да продължат да нарастват”, казва Карлос Касанова, старши икономист за Азия за UBP в Хонконг.

По думите му, цената зависи от политическите фактори и това дали доставките от Русия ще бъдат компенсирани с повече шистов петрол от САЩ и петролни доставки от Иран.

Война в Украйна: Акциите надолу, петролът, газът и златото поскъпват

Атаката на Русия над Украйна изпрати тревожни сигнали до инвеститорите по света, които веднага се отразиха на финансовите пазари и цени...

На валутния пазар щатският долар поскъпна с 1.88% спрямо руската рубла до 107.01, след като ден по-рано постигна рекордно високо ниво от 117.

Доларът добави 0.12% спрямо японската йена до 115.03, докато еврото поевтиня до 1.1112 долара.

Цената на златото докосна 18-месечен връх през миналата седмица, като във вторник добави близо 2% заради влошаването на кризата в Украйна до цена от 1 932 за тройунция.

Биткойн също поскъпна във вторник с цели 15.5% до цена от 44 341 долара, след което отстъпи леко, като понастоящем се търгува на цена от около 43 800 долара.

Още: Капитализъм по време на война: Цената на газа тръгна надолу

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com