Италия с план от близо милиард евро за по-чисто автомобилостроене

2460
Италия с план от близо милиард евро за по-чисто автомобилостроене
Снимка: Julia Casado / Pixabay

Италия обяви план на стойност 950 млн. евро за насърчаване на автомобилната индустрия - стъпка, приветствана от автомобилния производител Stellantis, който обвини Рим в липса на ангажираност към електрическите превозни средства.

Министърът на предприемачеството Адолфо Урсо заяви, че новият "план за стимулиране на автомобилите" за 2024 г. включва три цели - да се бракуват най-замърсяващите автомобили, да се помогне на семействата с ниски доходи да подменят старите си автомобили и да се "стимулира производството" в Италия. "Трябва абсолютно да променим курса в сравнение със случилото се през последните години", каза Урсо на кръгла маса за автомобилната индустрия, според изявление. 

Още: И италианските фермери на протест

Stellantis, създадена в резултат на сливане с френските Peugeot-Citroen и Fiat-Chrysler през 2021 г. и включваща италианските марки Fiat, Alfa Romeo, Maserati и Lancia, вече обеща да произвежда един милион автомобила в Италия до 2030 г. Но министър-председателят Джорджа Мелони по-рано този месец разкритикува групата, заявявайки, че някои от решенията, които тя е взела, са "далеч от италианските интереси".

През 2022 г. Stellantis е произвела около 685 000 автомобила в Италия, което е малко повече от 678 000 автомобила, произведени от групата във Франция.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес отвърна на удара в интервю, публикувано по-рано в четвъртък, като заяви, че в Италия има "открита опозиция срещу електрическите двигатели". Ръководителят на отдела за корпоративни въпроси на групата в Италия Давиде Меле, който присъства на кръглата маса, приветства изявлението на Урсо.

Още: Италия: ChatGPT нарушава правилата за поверителност

Те се опасяват, че всяко търговско споразумение между ЕС и Меркосур ще понижи още повече цените на техните продукти и ще засили конкуренцията от страна на държавите износителки, които не са обвързани със строгите и скъпи закони на ЕС за околната среда.

"Днес достигнахме нов етап, за да разполагаме с необходимите инструменти за подпомагане на пазар, който твърде дълго не успяваше да поеме по правилния път на енергийния преход, като остави Италия на заден план в европейското развитие на електрификацията на четирите колела", заяви той. "Сега всички можем да застанем на стартовата линия, впрягайки колективната си енергия и уменията си, за да постигнем най-добрия резултат."

Той подчерта "още веднъж силния ни ангажимент към страната", като повтори обещанието за един милион автомобила. Но заяви, че това зависи от определени условия, включително "дългосрочното продължаване на адекватните стимули за продажба на електрически автомобили" и разработването на мрежа за зареждане.

Още: Италия вече произвежда брашно от щурци (СНИМКА)

Фон дер Лайен твърди, че Европейският съюз е запознат с тези опасения. "Разбира се, ние трябва да защитаваме законните интереси на земеделските производители в нашите търговски преговори, по-специално при осигуряването на равни условия по отношение на стандартите, когато имаме търговски споразумения", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com