Компаниите в САЩ харчат повече от всякога за изкупуване на собствените си акции

7741
Компаниите в САЩ харчат повече от всякога за изкупуване на собствените си акции
Снимка: Thinkstock

Публичните компании в САЩ масово наливат рекордни средства в обраното изкупуване на собствените си акции. Тези практики обаче са порочни, според някои критици, като по всичко личи, че мнението им съвпада с това на президента на страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде ясен сигнал на изпълнителните директори на компаниите в страната чрез разходния си план за следващата 2023 година – споделете благосъстоянието.

Кабинетът на Байдън иска да обезкуражи практиките на компаниите за обратно изкупуване на акции, които според критиците, позволява на супербогатите изпълнителни директори да манипулират пазарите като наливат корпоративните печалби в собствените си джобове вместо в икономиката, пише CNN.

През миналата година, компаниите от индекса S&P 500 (500-те най-големи компании по пазарна капитализация) изкупиха собствени акции за рекордните 882 млрд. долара. През настоящата 2022 година тази цифра е напът да достигне 1 трилион долара, според данните на Goldman Sachs.

Белият дом предложи нови правила, които целят пресичането на практиките за обратно изкупуване на акции, като част от бюджетния план за 2023 година, който възлиза на обща стойност 5.8 трилиона долара.

Предвижда се изпълнителните директори да трябва да държат изкупените акциите от капитала на компанията за определен брой години, като нямат право да ги продават за определен срок от време след планирано обраното изкупуване на акции. Кабинетът на Байдън не уточнява колко дълги ще бъдат сроковете.

Ръководителите продават повече книжа през осемте дни, следващи обявлението за обрано изкупуване на акции от техните компании, спрямо всеки друг период, става ясно от данни на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Корпоративните акции се притежават напълно легално от заможните американци. Най-богатите 10% от щатските домакинства притежават около 90% от корпоративните дялове в страната.

Поставянето на спирачка на тези практики ще приравни интересите на ръководителите с дългосрочните интереси на акционерите, работниците и икономиката, става ясно от текста на предложението. Това не е нова позиция, тъй като представителите на Демократическата партия в САЩ отдавна посочват, че тази форма на обратно изкупуване на акции манипулира цените на книжата и отклонява средства от растежа и иновациите на компаниите.

Как Мъск увеличи дела си в Tesla, въпреки продажбата на 10 млн. акции?

Милиардерът Илон Мъск продаде голямо количество от своите акции в Tesla през последните няколко седмици. Въпреки това, делът му в компа...

Други критици на предложението за нови правила твърдят, че пресичането на обраното изкупуване на акции може да нанесе щети върху пазарната ликвидност и цените на компаниите.

Изпълнителните директори на компании обикновено използват тези практики за да намалят броя на наличните за купуване акции, като по този начин увеличават търсенето на собствените си книжа и печалбата на акция.

Засега предложението на Байдън си остава само план. За да стане реалност, то трябва да бъде одобрено Камарата на представителите и Сената на САЩ – нещо, което се смята за малко вероятно.

Обратното изкупуване на акции е гореща политическа тема откакто бе легализирано през 1982 година, когато Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ одобри правила, които позволиха на компаниите да изкупуват собствените си акции без да бъдат наказвани за пазарна манипулация.

Но дори планът да получи зелена светлина, той няма да реши основния проблем с обраното изкупуване на акции, смята Уилям Лазоник, президент на организацията The Academic Industry Research Network.

Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ

Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички акции, държани от домакинствата в САЩ. Това е рекорден дял, който д...

„Натискът върху ръководителите да правят обратно изкупуване на акции идва от хедж фонд активисти”, казва Лазоник, който е дългогодишен критик на тези практики и професор по икономика в University of Massachusetts Lowell.

„Проблемът е Карл Айкан, Даниел Льоб, Пол Сингър и Уорън Бъфет. Тези хора нямат нищо общо с тези компании. Те държат акции и правят огромни пари чрез оказване на натиск върху тези компании”, казва той.

В началото на март тази година, Amazon обяви, че бордът на директорите е дал зелена светлина на компанията да изкупи обратно акции на стойност до 10 млрд. долара – ход, приветстван от Даниел Льоб, която компания Third Point държи дял в Amazon на стойност 784 млн. долара към края на 2021 година.

През 2014 година, когато Карл Айкан държеше акции за около 5.3 млрд. долара в Apple, което се равнява на 0.9% от компанията, той редовно настояваше за обратно изкупуване на акции.

Още: 97-годишен милиардер: Времената са дори по-луди от дотком балона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com