97-годишен милиардер: Времената са дори по-луди от дотком балона

4533
97-годишен милиардер: Времената са дори по-луди от дотком балона
Снимка: Getty Images

97-годишният милиардер Чарли Мънгър коментира по време на конференция, че пазарите са силно надценени на места, като настоящата обстановка е „дори по-луда” от времената на дотком възхода от края на 90-те години, които приключиха с болезнено спукване на балона.

„Считам тази епоха за дори по-луда епоха от дотком ерата”, казва Мънгър по време на конференцията Sohn, която се провежда в Сидни, Австралия, предава изданието The Australian Financial Review.

Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери

През миналата седмица популярното приложение за коригиране на граматически грешки Grammarly набра ново финансиране в размер на 200 млн....

Чарли Мънгър (в ляво на снимката, бел. ред.), който е заместник-председател на инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway Inc. и дясна ръка на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, зави още, че му се иска криптовалутите да не съществуват, като похвали Китай за новата политика, която забранява употребата на виртуални валути.

„Иска ми се никога да не бяха изобретявани. И отново адмирирам китайците, мисля че взеха правилното решение, което бе просто да се забранят. В моята страна, англоговорящата цивилизация взе грешното решение, просто не мога да понасям участието в тези безумни балони (booms), по един или друг начин.”, казва Мънгър.

Щатският пазарен индекс S&P 500 нараства над два пъти спрямо дъната от март миналата година, докато биткойн отчита поскъпване от над 1000% за същия период.

Инвеститорите наляха близо 900 млрд. долара във фондове за дялови инвестиции през 2021 година, което е повече от общата вложена сума през предходни 19 години, сочат данни на Bank of America Corp. и EPFR Global.

Оценката на щатския капиталов пазар понастоящем е по-висока спрямо времената от преди пандемията, което прави инвеститорите нервни.

Как основателят на Twitter стана милиардер от странични проекти

Съоснователят на Twitter Джак Дорси се оттегли от поста изпълнителен директор в началото на тази седмица, 15 години след като компаният...

Растящата инфлация принуждава централните банки да затягат монетарната политика, което предполага спад в ликвидността, която донесе растеж за широк спектър от активи.

Китай

Милиардерът коментира и ролята на Китай в световната дипломация, призовавайки Австралия да изиграя ролята на мост между страните от Азия и САЩ.

„Мисля, че Австралия с нейната дълбока ангажираност в Китай може да бъде в конструктивна позиция, Австралия може да насърчи САЩ и Китай да бъдат по-разумни”, казва Мънгър.

Мънгър, който говори след като наличните парични средства на Berkshire Hathaway Inc. достигнаха рекордните 149.2 млрд. долара през третото тримесечие на тази година, посочи още, че възобновяемата енергия е добра инвестиция.

„Харесва ми факта, че бързо намаляваме изгарянето на въглища и изгарянето на бензин и дизел. Мисля, че това, което прави светът е умно нещо, като би било умно дори и да нямаше глобално затопляне”, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гърция съди "Газпром" за високи цени

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com