Обесен или загинал при удар с дрон: Какво се знае за смъртта на вицепрезидента на "Лукойл"?

5172
Обесен или загинал при удар с дрон: Какво се знае за смъртта на вицепрезидента на "Лукойл"?
Снимка: iStock

Вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус, чиято "внезапна смърт" бе обявена от компанията на 12 март, се е самоубил на работното си място. Това твърди руският "Телеграм" канал ВЧК-ОГПУ, считан за приближен до Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация.

Още: Внезапно почина вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус

54-годишният Робертус, който в продължение на три десетилетия бе част от руския енергиен гигант, е бил намерен обесен в кабинета си, пише ВЧК-ОГПУ. Информацията се разпространява и от други руски канали и медии.

Обесен в тоалетната?

Източник на канала казва, че през деня Олег Пашаев - старши президентът на "Лукойл" - се притеснил, че Робертус не отговаря на телефонните обаждания, въпреки че е в кабинета си. Никой не отговорил и на почукването на вратата. Тогава Пашаев влязъл вътре.

В тоалетната открил тялото на Виталий Робертус, който бил обесен на въже. Колегите му съобщили на пристигналите служители на реда, че напоследък в работата царяла нервна атмосфера и вицепрезидентът бил много притеснен, гласи още информацията.

Украинската медия Strana.ua, цитирайки съобщения в руските издания, пише, че вицепрезидентът на "Лукойл" преди това се е оплакал от здравето си и поискал хапчета за глава. После влязъл в кабинета си и не излязъл в продължение на няколко часа, докато не открили безжизненото му тяло.

Може ли да е загинал при удар с дрон по рафинерия на "Лукойл"?

Припомняме, че в същия ден - 12 март, рафинерия на "Лукойл" в Нижегородска област на Русия беше ударена с дронове. Става въпрос за обекта "Норси" (NORSI) в град Кстово. В публичното пространство се разпространяват спекулации, че Виталий Робертус може да е бил убит именно при това нападение: Горящи петролни рафинерии, без ток в Белгород: Украинско добро утро за Русия (ВИДЕО и СНИМКИ).

Има информация, че е бил ударен блок с атмосферно-вакумни тръби - т.е. точно там, където се извършва рафинирането и където е основната част на производството на горива и петролни продукти. Губернаторът на областта коментира, че пожар е избухнал в звено за преработка на петролни продукти. По предварителни данни - няма пострадали, гласеше съобщението му.

Според информация на Reuters от източници от руската петролна индустрия - ударът е спрял половината работа на индустрията, а NORSI рафинира около 15,8 милиона тона руски суров петрол годишно, или 5,8% от общия рафиниран суров петрол в страната. Освен това рафинира около 4,9 милиона тона бензин - 11% от общото количество в Русия, 6,4% от дизеловото гориво, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com