Горящи петролни рафинерии, без ток в Белгород: Украинско добро утро за Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

6034
Горящи петролни рафинерии, без ток в Белгород: Украинско добро утро за Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: принтскрийн/Телеграм

Сериозна атака с дронове и серия от удари и тази нощ в Русия - видеокадри и снимки от случилото се наводниха социалните мрежи. Според официални данни на руското военно министерство са свалени 25 дрона - но е ясно, че това не са всички безпилотни апарати, които са атакували.

Поражения след удари с дронове

Със сигурност успешен удар с дрон има в Орловска област. Ударено е петролно депо - "На място работят специални служби за овладяване на пожара. Няма пострадали", написа областният управител Андрей Кличков в Телеграм. Местните медии съобщиха, че нападението е станало около 3:00 ч. местно време (00:00 ч. по Гринуич), предаде БГНЕС.

Още: Дрон удари в руска петролна база, пламнал е руски газопровод, голяма руска атака с дронове (ВИДЕО)

Според служител на службите за спешна помощ, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА Новости, се е запалила цистерна, съдържаща петролни продукти. В гасенето на огъня участват над 60 пожарникари и близо 20 пожарни, включително пожарен влак. Евакуирани са 17 души, живеещи в 2 многоетажни жилищни сгради в близост до ударената рафинерия:

В Нижегородска област също е имало успешен удар с дрон - в рафинерията "Норси" (NORSI) на "Лукойл", в град Кстово:

Още: Украйна удари Русия с още по-голяма атака с дронове (ВИДЕО)

Според губернатора на областта Глеб Никитин успешният удар е станал в индустриалната зона "Кстовская". Има информация, че е ударен блок с атмосферно-вакумни тръби - т.е. точно там, където се извършва рафинирането и е основната част на производството на горива и петролни продукти, а Никитин коментира, че пожар е избухнал в звено за преработка на петролни продукти. По предварителни данни няма пострадали, добавя губернаторът. Според информация на Reuters от източници от руската петролна индустрия, ударът е спрял половината работа на индустрията, а NORSI рафинира около 15,8 милиона тона руски суров петрол годишно или 5,8% от общия рафиниран суров петрол в страната. Освен това рафинира около 4,9 милиона тона бензин, 11% от общото количество в Русия, 6,4% от дизеловото гориво, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво в страната, според източници от индустрията:

Украински безпилотни самолети атакуваха и руската област Белгород, от която много често Украйна е обстрелвана - главно Харковска област.

"Белгородска област беше атакувана от украинските въоръжени сили с помощта на безпилотни летателни апарати, които пуснаха 4 взривни устройства. В резултат на взривовете няма пострадали, но има повреда на електропровод", заяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в канала си в Телеграм. Има и обявена опасност за ракетна атака - това подсказва, че използваните дронове не са тип "камикадзе". След една от двете мащабни украински атаки в периода 9-10 март срещу Русия излязоха твърдения в руски военни телеграм канали, че са използвани дронове, наподобяващи "Шахед" - с повече взрив, способни да летят ниско над земята (10-15 метра) и по-трудно уловими от радари, както и на практика невъзможни за сваляне с леко стрелково оръжие. Украйна отдавна обяви, че разработва свои алтернативи на иранските "Шахед", които Русия използва срещу нея от началото на войната.

Според написаното от Гладков седем общини са останали без ток в резултат на нападението - става въпрос за 7 села. Отделно Шебекино, което е предградие на самия Белгород, е под артилерийски обстрел и има попадения в района на градския парк, на местната болница и местния пазар, според руския информационен източник "Пепел".

Още: Мащабни атаки с дронове в Украйна и в Русия

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи и за свален дрон, който е бил неутрализиран в Подмосковието, но е летял към руската столица. Отломки от дрона са паднали в Раменски окръг, но Собянин твърди, че нямало щети и пострадали хора.

Освен това над Тулска област, южно от Москва, е бил унищожен безпилотен самолет. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт, също близо до украинската граница, обяви, че шест украински дрона са били свалени от руската ПВО - и там има обявена тревога за ракетна атака. Атака с дронове е имало и във Воронежка област - губернаторът на областта Александър Гусев казва, че е свален 1 дрон и предупреждава за опасност от дронове в официалния си канал в Телеграм около час и половина след съобщението, че е свален безпилотен самолет.

Руска атака с дронове и в Украйна

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, Русия също е изстреляла много дронове по цели в Украйна. Става въпрос за общо 22 дрона клас "Шахед". Свалени са 17.

В официалния канал в Телеграм на украинските ВВС има няколко съобщения и за опасност от руски обстрел с балистични ракети. В 6:49 сутринта обаче е публикувано съобщение "отбой".

Украинското командване "Юг" съобщава за 8 свалени дрона, като уточнява, че атаката е продължила 2 часа и половина - 4 в Николаевска, 2 в Херсонска и 2 в Днепропетровска област. Има и изстреляна ракета Х-59. В официалния канал в Телеграм на Киевската военновременна администрация също има две съобщения за опасност, както и за отбой, без друга информация - за щети и жертви.

ОЩЕ: Танк със знамето на ЕС се появи в руско село (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа