Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредно свиване на промишлената активност в еврозоната

02 април 2024, 14:11 часа • 1507 прочитания

Производствената активност в еврозоната се е задълбочила допълнително през март, свивайки се с по-бърз темп през февруари, тъй като търсенето е продължило да намалява, според проучване, цитирано от Ройтерс. 

Понижение за 21-и пореден месец

Окончателният хармонизиран индекс на мениджърите по доставките в еврозоната, изготвен от S&P Global, се е понижил до 46,1 пункта през март спрямо 46,5 пункта през февруари, което надвишава предварителната прогноза за 45,7 пункта, но е под 50-те пункта, които показват растеж, за 21-и пореден месец.

Още: България е трета в ЕС по спад на промишленото производство

Индексът, измерващ производството и част от композитния индекс на мениджърите по доставките, който ще бъде публикуван в четвъртък и се разглежда като добър индикатор за икономическото здраве, е нараснал от 46,6 през февруари до 47,1 през март и е над предварителната прогноза за 46,8 пункта.

"Малко обезсърчаващо е: през последните осем месеца обработващата промишленост е покачила постепенно производствената стълба на индекса на мениджърите по доставките", заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "Напредъкът до следващия етаж обаче все още не се е материализирал заради лошите показатели на германската и френската промишленост", добави той.

Новите заявки са намалели за 23-и пореден месец, въпреки че заводите са понижили цените с най-бърз темп от ноември. А всеки знак за смекчаване на инфлационния натиск ще бъде посрещнат добре от Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като се опитва да върне инфлацията към заложената цел.

Последни данни: Еврозоната влиза в рецесия

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес