Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

14 май 2024, 14:21 часа • 1387 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че неговата администрация ще увеличи рязко митническите тарифи върху китайския внос, свързан с редица сектори на икономиката, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната, предаде Ройтерс.

Новите мерки ще оскъпят вноса на редица китайски продукти, оценявани на 18 млрд. долара, посочва Си Ен Ен.

Още: Байдън подписа забраната за вноса на руски обогатен уран

Кои китайски стоки ще поскъпнат?

Поскъпва импортът от Китай в САЩ на стомана и алуминий, на минерали от критично значение за новите индустрии и технологии, на модерни компютърни чипове, електрически превозни средства, компоненти за производството на батерии, соларни клетки, на кранове и медицинска апаратура.

Увеличението на митническите тарифи варира от 100 процента за електрическите превозни средства през 50 процента при компонентите за соларни системи до 25 процента за други продукти. Те ще бъдат наложени в рамките на идните две години.

Администрацията на Байдън ще запази редица мита, въведени при управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп и ще увеличи други, се посочва в изявление на Белия дом. В него се отбелязва, че това решение е в отговор на "рисковете за икономическата сигурност" на САЩ, породени от нелоялните търговски практики на Китай, който наводнява световните пазари с евтини стоки.

Мярката е опит на администрацията на Джо Байдън да ограничи възможностите на Китай да разработва модерни технологии, които са от критично значение за установяване на доминиращо положение на световните пазари, както и да стимулира производствения сектор в САЩ, отбелязват анализатори.

Още: Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Решението на управляващите във Вашингтон идва на фона на значителния търговски дефицит на САЩ с Китай. Американският износ за азиатската страна е достигнал 148 млрд. долара през 2023 година, но китайският внос е възлязъл на 427 млрд. долара, сочат официалните статистически данни в САЩ.

Този дисбаланс при търговията между двете страни се превръща във все по-чувствителна политическа тема в САЩ, посочва Ройтерс.

Преди да бъде обявено повишаването на митническите тарифи върху китайския внос в САЩ, говорител на външното министерство на Китай каза, че неговата страна винаги се е противопоставяла на едностранното повишаване на митата, което е в нарушение на правилата на Световната търговска организация (СТО).

Представителят на управляващите в Пекин заяви, че Китай "ще предприеме всички необходими мерки, за да защити законните си права и интереси".

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес