Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

4021
Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно
Снимка: Pixabay

Делът на европейските компании, които определят Китай като водеща инвестиционна дестинация, достигна рекордно ниско ниво, съобщи Търговската камара на ЕС в Китай, предупреждавайки, че може да отнеме години, за да се възстанови доверието във втората икономика в света, предаде "Блумбърг".

Проучването 

В последното си проучване за бизнес доверието Европейската търговска камара в Китай отбелязва, че перспективите за правене на бизнес в Китай са най-ниските нива в 20-годишната история на това проучване, като над една четвърт от анкетираните са песимистични относно текущия си растежен потенциал и 44% от тях имат негативно отношение към бъдещите перспективи.

Още: САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Само 13% от анкетираните европейски фирми гледат на Китай като топ дестинация за инвестиции, което е най-ниското ниво от началото на това проучване през 2010 г. и представлява солиден спад от 27% на това мнение през 2021 г. и 16% през 2023 г. Сега компаниите пренасочват инвестициите, за да смекчат въздействието от "отделянето" от Китай, както и да намерят възможности другаде, сочи още проучването, публикувано в петък.

Притесненията относно икономическото забавяне на Китай се засилиха през 2024 г., като 55% от респондентите го класираха сред трите най-големи бизнес предизвикателства в сравнение с едва 36% предходната година. Над половината от анкетираните компании планират да намалят разходите, като всяка четвърта от тези фирми иска да направи това чрез намаляване на броя на служителите.

"Компаниите продължават да пренасочват инвестиции, които първоначално бяха планирани за Китай, към алтернативни пазари, които се възприемат като по-предсказуеми, надеждни и прозрачни", посочи Търговската камара.

Резултатите от проучването подчертават намаляващата привлекателност на Китай за чуждестранните фирми, въпреки обещанието на президента Си Цзинпин през миналия ноември да предприеме повече мерки, за да улесни достъпа до втората по големина икономика в света.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон призоваха по-рано тази седмица Си Цзинпин да осигури по-балансирана търговия с Европа, но китайският лидер не даде индикации, че е готов да предложи големи отстъпки, докато беше на визита в Париж.

Още: Започна посещението на Си Дзинпин в Унгария (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Светът е изправен пред недостиг на критични минерали

Цената на златото удари нов абсолютен рекорд

Русия отменя забраната за износ на бензин

Лондон остава финансовата столица на Европа

Цените на петрола се повлияха от новината за смъртта на иранския президент

Еврото започна седмицата с опит за нов максимум спрямо долара

"Грийнпийс" осъди руските планове за рестарт на АЕЦ "Запорожие"

Русия удари бизнесите на две големи европейски банки на руска територия

Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство

Франция договори "зелени кредити" за ядрената си енергетика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com