Четири искания имали от борда по туризъм, Николова и Симеонов им съдействали за всичко

2201
Четири искания имали от борда по туризъм, Николова и Симеонов им съдействали за всичко

Четири основни искания имали от Националния борд по туризъм към новия министър Марияна Николова, мерките били обсъдени в петък, дни преди управляващите да представят новият пакет от стимули и помощи за потърпечшите от коронакризата. От думите пред БНТ на Полина Карастоянова стана ясно, че основна заслуга за удовлетворените им желания има Валери Симеонов, и новият министър.

Ще сработят ли мерките от вчера? "Всеки политически избор има поне 100 дни на толеранс. Новият министър нямаше и 100 часа, влезе директно в окото на бурята. Нашата среща беше първа с Марияна Николова в качеството й на министър на туризма в петък следобед. На масата бяха поставени 4 важни въпроса. Те бяха свързани със субсидиите за чартърните полети. Очакваме заповедта буквално до часове, до дни. Отварянето на определени нови пазари, тъй като това е въпрос на дипломация и междудържавни отношения. Без никакво съмнение е важно правителството като управляващи да дадат знак за една мярка, която нашите конкурентни дестинации предлагат – а именно, че в случаи на COVID-19 разходите за карантината на туристите, ще бъдат поети от държавата. Гърция е един от най-добрите примери в това отношение. И разбира се, не на последно място са мерките в подкрепа на бизнеса. Решенията, които вчера бяха анонсирани, без никакво съмнение отговарят на тези 4 непосредствени за нас от първа спешност проблеми. Националният борд по туризъм оценява ролята и приноса на г-н Валери Симеонов в постигането на тези решения. Без никакво съмнение той е човекът в Коалицията, който застана зад тези предложения, извоюва ги, защити ги и те вече са факт. Имаме много добри знаци за проактивна и ясно фокусирана работа. Имаме два аспекта на проблемите, с които трябва да се справяме – оперативните и тези в дългосрочен план.", каза Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

По думите й коронавирусът е променил и препозиционирал туризма по света, затова на на България й трябва "една ефектна форма на появяване на туристическите пазари". "Всичко, направени до преди ковид , вече до голяма степен не е актуално. България има нужда от много свеж вид енергия, присъствие и интелигентна заявка, на това което предлагаме.", подчерта тя и допълни, че браншът ще окаже пълно съдействие в няколко насоки.

"Убедени сме и ще подкрепим новият министър в няколко аспекта на развитие – дигитализация на туризма. Тя е абсолютно задължителна, за да създадем нов модел на комуникация с външните пазари и нов имидж на българския продукт. Създаването на една широка структура за национални представителства на ключови пазари като Русия, Германия, Великобритания, Централна Европа, страните от Персийския залив. Ние сме единствената туристическа страна в света, която не разполага с такава структура. Третото – промяна в модела за издаване на визи за гражданите – туристите от Русия и Турция. Този модел с печати, паспорти – това е абсолютен архаизъм.", обясни тя.

Ангелкова: Привличаме водещи хотелски вериги, те стимулират конгресния туризъм

Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане на България в туристическа дестинация за 365 дни в годината....

ЕК одобри субсидирането на туроператорите за организирани чартърни полети

По думите й решението за бъдещето развитие на сектора е конгресният и конферентен туризъм - целогодишен продукт, който носи повече позитиви от моментните плащания. 

"Продуктите, които могат да ни изнесат на друго ниво – Пръв сред равни е конгресният и конферентен туризъм. Защо? Защото той добавя най-високата стойност към туристическият продукт. Използва на място услуги от високия клас, скъпи услуги. Не на последно място – трансфер на ноу хау - лидерите на света в различни области ще идват у нас. И нашите колеги и специалисти ще имат достъп до тях. И най-важното – това е целогодишен туристически продукт. Градовете са абсолютно подготвени с тази инфраструктура – особено София – е лидер. Но дори Слънчев бряг – бих казала, че една инвестиция на държавата в изграждането на модерен конферентен и конгресен център в самият център на града, ще се върне в пъти на държавата. Това ще позволи чудесната база на курорта да се ползват още поне 4 месеца извън 3-те активни летни месеци.", подчерта Карастоянова.

"Лидерите на света на отделни сектори са участниците в такива събития. Когато те са в България ние можем да им представим културно наследство и пр. а те се интересуват от това.. Това е реклама, която не можем да платим с пари. Туризмът е най-мощната ПР платформа на България по света.", завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com