Борисов обяви нови социално-икономически мерки в помощ на гражданите

5951
Борисов обяви нови социално-икономически мерки в помощ на гражданите
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция представи нови социални и икономически мерки, свързани с корона кризата, за близо 2 млрд. лв. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, като засега не се налага да се теглят заеми, заяви премиерът Бойко Борисов. За част от мерките ще са необходими и законодателни промени.

"Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Ако пандемията продължи, след 3 месеца ще говорим пак", съобщи Борисов.

Бонуси за пенсионерите и ваучери за храна обмислят управляващите

Миналата седмица след Коалиционен съвет управляващите обявиха, че днес ще представят пакет от мерки срещу икономическите последици от к...

В социалната сфера антикризисните мерки са за 1.163 млрд. лв. Сред тях са добавка към пенсиите три поредни месеци в размер по 50 лв., като общият разход е 318 млн. лв.

С 30% от 1 август се увеличават парите за нощен и извънреден труд на служителите на първа линия в борбата с коронавируса - медици, полицаи, социални работници и др. Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв., като с 3 месеца се увеличава и времето, за което безработните получават обезщетението.

Отпускат се допълнително субсидия за лечебните заведения с отделения за инфекциозни и белодробни болести. Правителството отпуска още 122 млн. лв. за лични асистенти, както и 15 млн. лв. за творци на свободна практика. Допълнителните 1000 лв. към заплатите на медиците на първа линия ще се дават до края на годината.

Икономическите мерки са на стойност 731 млн. лв. С промени в Закона за ДДС ще се въведе 9% ставка за виното и бирата, за туроператорските услуги и за т.нар. "случаен превоз" на туристи. 55 млн. лв. се отпускат за обещаните вече субсидии за чартърни полети. С тази сума очакванията са да бъдат субсидирано пристигането на около 400 000 чуждестранни туристи.

На Министерстовото на икономиката ще бъдат отпуснати 9 млн. лв. за подпомагане на проекти на големи инвеститори с изграждане на път, ВиК и пр.

Коронагрантовете за най-малкия бизнес в България - убийствена бюрокрация

Даването на грантове т.е. пари безвъзмездно за микро и малък бизнес прилича на поредното нещо, за което някои хора биха казали "българс...

МРРБ ще получи 355 млн. лв. за пътни проекти.

Ползваме мазнинките, които има държавният бюджет, каза Борисов. По думите му транспортният Росен Желязков предложил таксиметровите фирми да се освободят от такси.

По молба на бранша у нас ще се допускат туристи с отрицателни PCR тестове 72 часа предварително за граждани от Северна Македония, Кувейт, Израел и Молдова, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По върховенството на закона има ВСС. Както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да се развиват тези решения. Това очакват огромната част от хората, които не са на протеста", посочи Борисов в отговор на журналистически въпрос.

"Аз съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и света, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат другите грипове. Как ще се измъкнем от това "ако" - ако се случи това, това и това, разясни ситуацията у нас и по света Борисов в контекста на COVID-19.

Всеки акт на правителството, приет без съгласуване с НСТС, може да бъде оспорен, напомни синдикалист

Подробности от срещата на синдикати и бизнес с премиера Бойко Борисов на 16 юни разясниха Димитър Манолов от КТ Подкрепа и Цветан Симео...

По думите на премиера в момента България все още не тегли заем и страната ни все още се "опитва да запази бъдещето на следващите поколения". Всичко е за бъдещето. Предстоят изключително тежки месеци - не му завиждам на този, които си мисли, че ще му е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа, подчерта още Борисов.

Той каза, че на протестите се говори в имагинерни величини, но накрая всичко опира до сметката и до това къде ще отидат парите.

Премиерът изрази надежда скоро да бъде намерена и ваксина и лекарство за коронавируса.

„Все повече се затягат мерките в държава след държава и за съжаление пандемията продължава да нараства със страшна сила“, посочи той.

„Плюс всички останали неща като мярката 60/40, която ще остане до края на годината“, добави министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика