Институциите се обединяват около обща платформа за дигитализация на образованието

7757
Институциите се обединяват около обща платформа за дигитализация на образованието
Снимка: VIVACOM

„Искаме България да стане по- добро място за живот- инвестициите в образованието са най- добрият начин да постигнем това. Целта на кампания „Образование 4.0“ е да създаде условия, които да накарат повече хора да останат тук. Знанията и уменията зависят от образователната система. Дигитализацията не е самоцел – тя е инструмент за достъп до информация и умения за критично мислене, начин образованието да стане интересно.“ Това заяви главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев на националната конференция за дигитализация на образованието „Образование 4.0“, която се проведе днес в НДК.

Умението да се намира, използва и обработва информация е ключово за житейската и професионална реализацията на сегашните ученици. Това е причината технологична компания като VIVACOM да инвестира в дигитализацията, която е предпоставка за съвременно обучение и образование, допълни Добрев.

Над 200 учители, ученици и родители, създатели на дигитално съдържание и експерти се събраха в зала 6 на НДК, за да коментират меморандума и пътната карта за дигитализация на образованието. Двата документа обединяват предложенията на всички участници в образователния процес, които инициативата „Образование 4.0“ събра от началото си през юни 2018 година.

„Имаме нужда от този дебат, за да префокусираме образованието“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред участниците в националната конференция. „Можем да се обединим около платформа за дигитализация на образованието, вижданията ни не се различават“. Така министър Вълчев коментира меморандума и пътната карта.

Още в средата на тази година всяко българско училище ще има достъп до безплатна Wi-Fi мрежа, категоричен беше той. В момента се изгражда мрежа в последните 600 училища, които нямат такава. МОН ще продължи да финансира изграждането им. Целта е интернет в училище да бъде безопасен и насочен към образователно дигитално съдържание. Обучението в дигиталната креативност ще се разширява, включително и в предучилищна възраст. Учителите ще бъдат стимулирани да развиват дигиталните компетентности, обеща министърът. Министърът се ангажира и със създаването на облак с безплатно учебно съдържание, в който учителите могат да допринасят. Подготвя се нов стандарт за физическата среда в училище, заяви още министърът на образованието. Новите класни стаи ще дават възможност за повече свобода по време на час.

Общо е мнението на участниците в дискусията, че е необходим документ – пътна карта, която да определи модел и рамка за дигитализацията на образованието. Участниците подчертаха, че балансът между традиционното и дигиталното образование трябва да се запази. Целта на дигитализация е да създаде хора, способни на критично мислене и креативност. Отчетена беше необходимостта от електронни дневници, защото те са условието за интензивна комуникация между преподаватели и учители. Технологиите ще помогнат за запазване на любопитството и жаждата за знания на децата, с които те влизат в училище, заявиха участници в дискусията.

Кампанията „Образование 4.0” на VIVACOM и в. ”24 часа” ще продължи дългосрочно да работи както за популяризиране на добрите примери за дигитално образование у нас и обмяната на опит между участниците в учебния процес, така и за въвеждане на новите технологии и прилагане на ползите от тях във все повече български училища. В партньорство с Министерството на образованието и науката, Столична община, Дигиталната национална коалиция, Асоциация „Родители“, Център за безопасен интернет и Образователна платформа Уча.се ще бъде формулирана подробна пътна карта за въвеждане на дигитализацията в образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com