Износът в България е в най-силния си период

2392
Износът в България е в най-силния си период
Снимка: Exporter.bg

"България се намира в най-силния си период по отношение на износа. По данни на БНБ за януари-септември износът е близо 42 млрд. лв, като нараства с 4,1% в сравнение с този период през 2018 година. С тези думи зам.-министър Лъчезар Борисов откри седмото издание на годишните награди „Експортьор на годината“, които отново са под патронажа на Министерството на икономиката.

По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, доказателство за което са редицата икономически рекорди, които страната ни регистрира. На първо място това е високият кредитен рейтинг, който България получи и който е без конкурент на Балканите. На второ място това е 3-та позиция на страната ни в Европейския съюз по финансова стабилност. В допълнение на това са и прогнозните данни за икономически растеж от 3,3 %, потреблението, което ще нарасне в реално изражение в структурата на БВП с 5,2% и инвестициите, които ще се повишат с около 3,9%.  Всички тези показатели дават сигурност в бизнеса и са индикатор за още по-динамични експортни данни.

Манолев: Експортът ни надхвърля 6 млрд. евро през първото тримесечие на 2018 г.

През първото тримесечие на 2018 г. запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. М...

В заключение той напомни, че наскоро беше поставено началото на т.нар. Ескпортен хъб, създаден чрез взаимодействието на държавата и бизнеса и който ще заработи през 2020 г.  „България вече има своето пространство, в което българските предприемачи ще търсят и намират път към международни пазари. Вярвам, че по този начин мрежата от контакти не само ще нарасне, но и ще улесни достъпа до нови пазари, ще разшири гамата от възможности и ще изгради полезна информационна пазарна мрежа, целяща задълбочаването на двустранната търговия“, допълни икономическият зам.-министър.

По време на официалната церемония зам.-министър Борисов връчи голямата награда в категория „Най-големи приходи от експорт през 2018 г.“ на фирма Гопет Транс. “Експортьор на годината” за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2018 г. стана Булмашинъри Ентерпрайсис ООД, а носител на наградата за Устойчивост на развитие е АПС - Трейдинг ООД. Надпреварата организира специализирания сайт за експортния бизнес exporter.bg. Класациите на exporter.bg обхващат фирмите от малкия и среден бизнес, защото за сайта е национална кауза, те да бъдат подкрепени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика