Караниколов: Към момента не можем да говорим за криза

2669
Караниколов: Към момента не можем да говорим за криза
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР.

„Чисто икономическите показатели за тази година ни дават спокойствие, че бюджетът ще е изпълним и за следващата година. Една реформа не може да се случи с едни пари и с един бюджет. Когато говорим за реформи, трябва ясно да си отговорим на един въпрос – е ли само държавата и държавните институции тези, които трябва да искат реформи. Когато започнем определени реформи в сектори, много често част от обществото не е съгласно с тези реформи“, каза Караниколов.

Караниколов: България само спечели имиджово от "Volkswagen"

"България само спечели имиджово, защото всички чуха, че България има интересен бизнес климат, щом "Volkswagen"от всички европейски държ...

„Считам, че в бюджета има реформи, има завишение и в приходната, и в разходната част, а и съм сигурен, че ние сме готови да посрещнем това забавяне в икономиката, което се наблюдава в последните няколко месеца“, продължи министърът.

Към момента не можем да говорим за криза, категоричен е Емил Караниколов. По думите му България може да отговори на всякакви забавяния в икономиката. Наистина имаме балансиран, но работещ бюджет, добави категорично той.

Кризата няма да тръгне от България, подчерта още икономическият министър. По думите му в момента несигурността и забавянето идва в голяма степен от геополитическите отношения между глобалните сили, както и от Brexit.

„Икономическите показатели на България се завишиха в последните няколко месеца, българската икономика работи стабилно, но ние сме част от нещо голямо. При криза основното нещо, което първо ще забележим, което в момента в България не се случва, е да започнат съкращения, т.е. хората да излязат от работа и да се възползват от социалните процедури. Тук имаме буфер. Другото, което държавата трябва да осигури, за да налее свежи пари в икономиката, е примерно пари за инфраструктурни проекти“, коментира Емил Караниколов.

Според него с тези механизми държавата и бизнесът добре са си научили урока от кризата през 2008-2013 г.

Предложение: Куп институции ще разследват при случаи на нарушени потребителски права

Нови промени в Закона за защита на потребителите ще дадат правомощия на общо 11 институции да разследват и претърсват, когато има сигна...

Емил Караниколов отбеляза, че моторът на българската икономика е вътрешното потребление. В страната има сектори, които тръгват напред – например IT-секторът, автомобилният сектор, металургията, отчете той и подчерта:

„Износът на България има рекордни параметри. Българските стоки и услуги, освен с качество, печелят вече и с конкурентни цени“.

Министърът каза също, че държавните дружества към икономическото министерство се държат изключително добре.

„Нашите дружества са на печалба. Работихме само на ишлеме. В момента се забелязва, че България все повече започва да развива повече продукти, да прави повече неща и затова имаме толкова добър износ“. Доходите се увеличават, заяви Емил Караниколов.

А за приватизацията в страната той изказа мнение, че всички грешки, които сме можели да допуснем, сме ги допуснали.

Емил Караниколов за самолетите F-16: Ще получим това, което плащаме и което сме искали

"Ще получим това, което плащаме и което сме искали. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета." Това каза министърът на ик...

Трябва да оставим „Фолксваген“ да реши къде ще инвестира в завод, смята министърът. Според него решението им не трябва да е политическо, а чисто на икономическа основа.

По думите му се водят много разговори за инвестиции. Според него България има този потенциал:

Разговорите ни с „Volkswagen“ отвориха очите на всички други, че България е на картата“.

По думите му в момента се подготвя законодателство за индустриалните зони. Според него за инвеститорите ще стане още по-атрактивно участието в индустриални зони. Той подчерта обаче, че тези зони не са само за чужди инвеститори и се обърна към българския бизнес да се запознае със Закона за насърчаване на инвестициите.

"В понеделник ще пуснем Закона за горивата към Министерския съвет", отбеляза Караниколов. По думите му тепърва предстоят обществени обсъждания и призова страните да мислят стратегически за бъдещето, а не за конкретни казуси.

Емил Караниколов и Владислав Горанов са в ролята на Гаврош и Козета

Министрите Емил Караниколов и Владислав Горанов са в ролята на Гаврош и Козета в сделката за F-16. Това заяви един от лидерите на "Обе...

По отношение на връзката образование – бизнес, според Караниколов бизнесът, работещ в България, не чака държавата. Той инвестира в образователни центрове, дуално обучение:

„Много важно е, че осигуряваме повече пари за образование. Повечето пари в един сектор, разбира, се не решава проблемът. Но нека погледнем основата – възнагражденията на учителите. Няма как ако нямаме конкуренция там, при хората, които ще учат нашите деца – ако те нямат желание и не са мотивирани да работят, това е първата и основна стъпка. Учителите трябва да са спокойни и да могат да живеят нормален живот“.

Работим по изпълнение на управленската програма, каза в заключение министър Караниколов, който е от квотата на партия „Атака“.

„Няма напрежение. В кабинета с всички колеги се работи изключително добре“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика