Желязков: Очаквам свободно движение на Балканите още през юни

2816
Желязков: Очаквам свободно движение на Балканите още през юни
Снимка: БГНЕС

В 13 часа по инициатива на премиера имаме виртуална среща с премиерите на Румъния, Гърция и Сърбия за възстановяване на свободното движение на хора на Балканите. Имаше различни варианти за свободното движение в този етап от епидемията от коронавирус в региона – първоначално мислехме да са само бизнес пътуванията. Може би ще искаме колкото се може по-скоро да има цялостно облекчаване на режима на Балканите. Общи правила ще има за всички държави. Няма да има карантина. Карантината възпрепятства интереса към пътуването. Мисля, че ще имаме добри новини за възобновяването на свободното движение на Балканите още през юни. Това каза пред БНТ транспортният министър Росен Желязков.

14-дневната карантина пада в зависимост от епидемичната обстановка

Онлайн срещата на лидерите на Балканите по инициатива на премиера Бойко Борисов е в 13 часа. На нея ще бъде обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.  Във видеоконференцията ще участват също министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави, за да се набележат общи мерки и правила в региона. Четиристранният формат между България, Гърция, Румъния и Сърбия бе създаден по идея на премиера Борисов с цел по-задълбочено регионално сътрудничество и първата такава среща се проведе през октомври 2017 г. в „Евксиноград“, припомнят от правителствената пресслужба.

Ангелкова: Карантината отблъсква туристите, таргет са всички балканци

Как да бъде подпомогнат сектор "транспорт" на този етап от пандемията?

Ние хората се адаптираме, с усещането, че ще живеем с вируса. Ще наблюдаваме какво се случва в Южното полукълбо, където настъпва зимата и ще се подготвяме. Всички мерки трябва да имат по-дълъг хоризонт, подчерта министърът и обяви, че България следва примера на Европейската комисия с нейната подкрепа през бившия фонд Юнкер или през инструментите Rescue.

В момента е важно да правим от общото към частното, да налучкаме вярното решение за всеки сектор, каза той.

Социалните мерки за бранша са свързани със запазване на заетостта - мярката 60/40 колкото и да е противоречива, обхваща и работещите в този сектор, но министърът не назова каква част от бранша е кандидатствал по схемата. Очерта общата картина: "Може би до момента над 200 000 са се възползвали от мярката, на фона на записалите се безработни, които са под 100 000."

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 май

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Ние допълваме с нова мярка за заетост по ОП Развитие на човешките ресурси с общ бюджет 40 млн. лв. Тя е насочена към автобусния транспорт - без значение какъв е той. Обсъдена е с Асоциацията на автобусните превозвачи. Това е грантова, безвъзмездна помощ с лесни условия за кандидатстване, подчерта министъра. Това са 290 лв. с включени осигуровки за всеки работник, без значение в офис или на пътя. Те ще се изплащат първоначално за следващите 6 месеца.

Подготвя се и друга мярка през Фонда на фондовете  - която ще е за по-следващ етап от стимулиране на бранша, по-скоро за следващата година, подчерта Желязков.

Автобусният превоз има компании, които са по-засегнати от други, подчерта министърът. Търсим мерките, които позволяват виталността на предприятията за напред.

Тепърва предстоят важните решения по транспортните схеми – по отношение на оптимизиране на републиканските и общински схеми за превозване на пътници. На тяхна база се определя субсидията, която продължава да се изплаща и в момента, обясни Желязков. Това сега е гарантиран ресурс.

Мерките за едни пораждат обаче ревност в други, каза министъра. И обясни за среща, която е имал със сектора за товарни превози и доставчиците на храна и продукти, които също са поискали подкрепа, с аргумента, че както лекарите и те не са спрели работа, и са били на "първа линия" по времето на изолация. Трябва да гледаме нещата в системност, каза минситъра, без да уточни какво значи това.

За пръв път - повече оздравели за денонощие от коронавирус, отколкото заразени

Епидемията от коронавирус изглежда затихва. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, има 24 нови потв...

Как кризата се отрази на БДЖ? Нито стотинка от субсидиите както към НКЖИ , нито към БДЖ пътнически превози не беше преустановена,въпреки че обемът е намалял 4 пъти, подчерта Желязков.

Подготвят се и целеви инвестици, на 21 май ще бъде подписан договор за 10 нови локомотива. Дълга е процедурата, коментира той.

В процедура сме за 16 нови мотриси. Сделката има две обжалвания – едното приключи в полза на БДЖ, другото е на ниво потенциална жалба до ВАС. Нямаме съмнения, че ще се прекрати процедурата, обясни министъра.

Български пощи Никой не е очаквал да работят на печалба, те са на загуба. В момента се изчислява колко са точно те по време на пандемията, обясни министъра. Български пощи с това разпространение до този момент обаче показа, че има капацитета да развива и други услуги в клоновата си мрежа, които да са с по-висока добавена стойност – като финансови, застрахователни и други, подчерта той.

Пакет Мобилност: Ако предложенията влязат в сила в този вид с две неблагоприятни за нас решения - за връщане на превозното средство и водача, ще заведем дело в двуседмичен срок след публикуване на документа, каза Желязков. В момента обаче се очаква председателят на ЕП да реши дали евродепутатите ще разгледат нашето предложение да се преразгледа гласуваното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com