Манфред Вебер поиска от ЕК да провери сделката на Volkswagen с Турция (СНИМКИ)

5924
Манфред Вебер поиска от ЕК да провери сделката на Volkswagen с Турция (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

От Европейската комисия са получили искането на председателя на ЕПН в Евопарламента Манфред Вебер, с което той настоява да се проучат подробно правилата и условията, при които е сключено споразумението между Volkswagen и Турция. От комисията са отговорили, че ще отговорят в срок дали и кога ще започнат разследване на мотивите на гемранската компания да изгражди нов завод в Маниса, пише БНР.

Властта е категорична: Направихме всичко за привличането на Volkswagen

"В преговорите за привличането на "Фолксваген" в България направихме всичко, което можем, и дори повече". Tова заяви в рамките на конфе...

Писмото на Вебер е изпратено до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер с копие до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В него Вебер подчертава, че сделката предизвиква "особена загриженост за нарушаване на правилата на конкуренцията в ущърб на други страни-членки и особено на България".

Председателят на ЕНП се позовава на съобщение от борда на автомобилния гигант, според което споразумението е пред финализиране и производството ще започне през 2022 година.

Реално в момента решението новият завод на Volkswagen да е в Турция не е взето от компанията.  На 2 октомври стана ясно, че заседанието на надзорния съвет на компанията, на което е трябвало да бъде гласувано решението е било отложено за пети пореден път. Въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на управителния съвет, топ босовете в надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация. Междувременно сделките между директорите на Volkswagen и президента Ердоган привлякоха вниманието на евродепутатите и скандалът започна да се разраства.

Евродепутатите критикуват Volkswagen за завода в Турция

В Европейския парламент остро разкритикуваха плановете на германския автомобилен гигант Volkswagen да построи нов завод в Турция, съобщ...

Припомняме, че вчера (3 октомври) президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017г.), цитиран от БНР, заяви следното: "Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност Турция не се придържа по никакъв начин и не им пука и не ги интересуват правилата на общия пазар. Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в своето сформиране на общия пазар, в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, но никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти".

Проверка на Actualno.com обаче показа, че Турция не е член на Митническия съюз на ЕС, а има споразумение за Митнически съюз с ЕС. Кратък преглед на споразумението показва, че по въпросите на конкурентоспособността всъщност има ясно разписани строги правила. Вниманието привличат чл. 33 и чл. 34, като във втория член има изброяване какви видове помощ за развитието на даден икономически сектор са позволени – например за период от 5 години след подписване на споразумението, което е подписано още през 90-те години на XX век, може да се оказва държавна помощ за по-малко развити региони на Турция, но само ако тази помощ не влияе директно негативно на търговските връзки с ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика