X
 
 

Защо Volkswagen пак отложи избора на Турция?

13093 0
photo of Защо Volkswagen пак отложи избора на Турция?
Снимка: Getty Images/Guliver
Подготвената точка с решение новият завод на Volkswagen да е в Турция е била отложена от надзорния съвет на закритото му заседание в петък, съобщават германски медии, цитирани от в. "24 часа".

Въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на управителния съвет, топ босовете в надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация.

Ето защо Volkswagen предпочита Турция

Заплатите и в България са ниски, но там важат правилата на ЕС за държавните субсидии, докато в Турция този въпрос се решава гъвкаво, ка...

Това е пети път, при който надзорният съвет отлага решението, като натискът е започнал още през пролетта тази година. Междувременно сделките между директорите на Volkswagen и президента Ердоган привличат вниманието на нарастващ брой евродепутати в Брюксел и там скандалът започва да придобива сериозен мащаб.

По-рано днес членовете на Европарламента остро критикуваха намерението на германския концерн да се спре на Турция.

Защо Турция надделя над България в битката за завода, обясни и бившият министър на икономиката Николай Василев. Какво каза той, прочетете в този материал.

"С оглед на все по-влошаващото се положение на върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията при президента Ердоган, решението на групата Volkswagen предизвиква смущение", заяви политикът от Зелената партия Райнхард Бютикофер, цитиран от Die Welt.

"Изглежда, че решаващи за избора на Турция са били гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобилa, както и щедрата държавна помощ в размер от 400 млн. евро", каза още Бютикофер, който е председател на Европейската партия на Зелените.

Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена.

Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Volkswagen ще бъде построен именно в Турция. Той иска тази инвестиция на всяка ...

В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът, цитиран от Deutsche Welle.

Освен това решението за локацията на новия завод е взето като са нарушени правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията, твърди той.

Бютикофер настоява за намеса на Европейската комисия, понеже, според него, Volkswagen се опитва да печели, нарушавайки правилата, а освен това и вреди на една държава-членка. Той твърди, че този негов призив се подкрепя от европейски депутати от германските християндемократи и свободните демократи.

Многократното отлагане на окончателно решение в полза на Турция показва ясно, че надзорният съвет не се чувства уверен в дългосрочните ползи от партньорство с Ердоган, макар и краткосрочните плюсове да са ясни.

AFP припомня, че до последния момент и България, която е член на ЕС, се е надявала да получи завода. Правителството в София също направи на концерна примамливо предложение за държавна помощ – по думите на премиера Бойко Борисов обаче, това можело да стане само "при стриктно спазване на европейското законодателство".

България изгуби битката с Турция за завода на Volkswagen?

Volkswagen окончателно избра Турция като мястото, където да построи новия си завод, съобщи специализираното германско списание Automobi...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...