Омбудсманът: Проектът "Бонус-Малус" ощетява гражданите (ВИДЕО)

2349
Омбудсманът: Проектът "Бонус-Малус" ощетява гражданите (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Проектът на Комисията по финансов надзор (КФН) "Бонус-Малус" ощетява гражданите, категорична е омбудсманът на България доц. Диана Ковачева. В становище изпратено до КФН тя коментира, че така предложения втори по ред проект дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС.

Разбира се, че застрахователите харесаха представената система. ЗАЩО можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

"Бонус - малус": Няколко души карат една кола - какво става със застраховката им?

Личи си, че са избегнати едни смешни неща от предишния проект – очевидно е поработено. Така Красимир Георгиев от Асоциацията за к...

В писмото си омбудсманът изтъква, че проектът не предвижда ясно разграничение между собственика и водача на МПС при определяне размера на премията.

"Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушение, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение", пише в становището на обществения защитник. И още, омбудсманът подчертава, че проектът допуска да се натрупват множество санкции за едно и също нарушение.

Липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не кореспондира с обявените цели на проекта. В рамките на предложената система увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400 %. А в същото време, изрядните водачи не са стимулирани в достатъчна степен, е друг мотив, с който омбудсманът предлага да се преосмисли така предложената концепция.

Не е предвиден и механизъм за възстановяване в кратък срок от застрахователя за връщане на надвнесена сума, при установено неправилно изчисляване на премията, е друг недостатък на проекта, според доц. Ковачева.

Още за недъзите на новия проект от КФН можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Автобусните превозвачи пред протест заради "бонус - малус"

Ако неяснотите в предлаганите от държавата мерки за подобряване на безопасността на пътя не бъдат изчистени, превозвачи, сдружения на ш...

"Предвид гореизложеното, предлагам да се предвиди допълнително време за вземане предвид на постъпилите в рамките на общественото обсъждане предложения и тяхното реално обсъждане с оглед отстраняване на дефицитите и усъвършенстване на концепцията по този обществено значим въпрос", призовава омбудсманът.

Наредбата за определяне на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ влиза в сила от 1 януари 2020 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от 1 януари 2021 г. Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни. Крайният срок на общественото обсъждане в момента е 19 декември.

Срещу предложения вариант на ""Бонус-малус" системата се обявиха и превозвачите. Според Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи, така предложените текстове ще оскъпят непосилно застраховката за бранша, което ще доведе до закриване на междуградски линии и намаляване на персонала. Още аргументи на превозвачите ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Позицията на доц. Диана Ковачева можете да видите в следващото видео.

Кашата "бонус - малус" - ще се оправи или не?

КФН е готова да приеме разумните предложения за "бонус-малус". Това каза адвокат Цветанка Крумова, която уточни, че така и не са предст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...