X
 
 

Застрахователите харесват системата "Бонус-малус"

1084 1
Застрахователите харесват системата "Бонус-малус"
Снимка: Autohome
Предложеният модел на система „Бонус-Малус“ е възможно най-олекотеният вариант, защото е базиран само на по-тежки нарушения на правилата за движение по пътищата. По този начин се цели постигането на по-плавен преход и лесна адаптация на потребителите към новите правила. Системата е ефективно средство за противодействие на войната по пътищата. Това сочи опитът и статистиката от други държави след въвеждането й, където пътно-траспортните произшествия са намалели средно с 10-30%. Системата „бонус-малус“ е въведена първо във Великобритания преди 105 години, а към момента няма държава от ЕС, в която да не се прилага. АБЗ отчита, че въвеждането на системата е процес, който ще търпи развитие в бъдеще и ще се надгражда заедно с усъвършенстване на информационните системи и съобразно с постигнатите резултати, какъвто е обичайният процес и в други държави.Това казаха застрахователите на среща с журналисти днес.

Въвеждането на системата във вида, в който е разписана с наредба на Комисията за финансов надзор (КФН), ще даде отстъпка от цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на над 80% от шофьорите. Максимумът до 25% ще достигнат 44% от водачите, или близо 1.55 млн. шофьори. В същото време максималното предвидено поскъпване от 400% ще застигне не повече от 21 хил. души в цялата страна, или 0.6% от автомобилистите.

Междуградските автобуси поскъпват с над 7% според браншовици

Автобусните превозвачи планират да започнат от 13 декември символичен протест, който да стане ефективен от 13 януари, предава БНР. При...

 Това показва прогноза на застрахователите, според които системата не трябва повече да се отлага, защото проблемът с войната по пътищата в България се задълбочава. По данни на браншовата асоциация икономическите загуби от загиналите, ранените и трайно инвалидизираните хора заради катастрофи по пътищата надхвърлят 1 млрд. лв. годишно и дисциплинирането на водачите чрез икономически стимули е един от инструментите за постигане на обществено полезен ефект.„Но ако ние, като общество не сме готови да приемем този максимално щадящ вариант, не сме готови за никакъв вариант на системата „бонус-малус.“– заяви председателят на АБЗ Костантин Велев пред журналистите. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Застрахователите харесват системата "Бонус - Ф А Л У С" ! Е как няма да я харесват, като ни го забиват два ката а те приклекват от тежеста на пачките !
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...

Последно в Актуално