Опасения от безредици, полиция пази пред офиса на КТБ

24604
Опасения от безредици, полиция пази пред офиса на КТБ
Снимка: БГНЕС

Протестите срещу затварянето на Корпоративна търговска банка стават все по-остри, като днес се провежда поредният.

Вложители в банката са се събрали пред главния офис на КТБ на площад "Гарибалди" в София. Гражданите са искали да се срещнат с квесторите, които са там, но достъп им е бил отказан. В момента вътре в банката има няколко вложители, които полицията е отказала да пусне, сред тях е и певицата Луна. Вратата на банковия клон е завардена от трима полицаи. Улица "Иван Денкоглу" е затворена от полицейски автомобили. На мястото на протеста има и една линейка.

Служителите на КТБ са пускали хора преди протеста, за да правят справки. Граждани разказаха, че няколко пъти са опитвали да си поискат парите, но неуспешно. Протестиращите отхвърлят възможността да получат облигации вместо парите си.

Припомняме, че утре, 15 октомври, Европейската комисия очаква обяснение от българските власти защо не е започнало изплащане на влоговете в Корпоративна търговска банка. Европейската наказателна процедура е за нарушение на Република България - неправилното транспониране на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити (Директива 94/19/ЕО член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали.

Директива 94/19/ЕО на практика е родителят на Директива 2014/49/EC. Точно в Директива 2014/49/EC се посочва следното - "Компетентните органи установяват това (бел. ред. - състоянието на кредитната институция) колкото е възможно по-скоро и във всеки случай не по-късно от пет работни дни след като са се уверили за първи път, че дадена кредитна институция не е изплатила депозити, които са дължими и изискуеми". В Закона за гарантиране на влоговете в България обаче е посочено, че изплащането започва след отнемане на лиценза на кредитната институция - а лицензът на КТБ все още не е отнет. Факт е, че Директива 2014/49/EC трябва да бъде въведена изцяло в националните законодателства на държавите-членки на ЕС, включително България, до 31 май, 2016 година (член 20, "Транспониране).

Разследват Цветан Василев и жена му за пране на пари

Срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари. Тов...

Според промяна на чл. 10 в Директива 2014/49/EC от 11 март, 2009 година, срокът за започване на изплащане на влогове от до 100 хил. евро е 20 работни дни от датата на установяването на невъзможността на дадена кредитна институция да изплати депозити, които са дължими или изискуеми (чл. 10, параграф 1). При изключителни обстоятелства дадена Схема за гарантиране на депозити може да се обърне към компетентните органи за удължаване на срока. Такова удължаване не надвишава 10 работни дни, подчертава европейската директива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com