Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От юли ЕВН и Енерго про с по-евтин ток, ЧЕЗ ще е с най-евтино електричество

29 май 2014, 21:00 часа • 40441 прочитания

Абонатите на ЕВН и Енерго про ще плащат по-евтин ток от 1 юли. Цената за тях ще намалее съответно с -1,30% и -1,17%. При ЧЕЗ ще има незначително повишение от 0,30%, но крайната сметка на клиентите на това ЕРП дружество ще бъде по-ниска в сравнение с тази, които ще получат абонатите на другите две дружества за еднакво количество консумирана електроенергия. Това става ясно от документ на ДКЕВР, цитиран от БГНЕС.

През юни клиентите на ЧЕЗ ще платят за 317 киловатчаса ток 49,99 лева, а през юли за същото количество ще им се наложи да платят 50,04 лева.

Абонатите на Енерго про за 317 киловатчаса консумиран ток през юни ще платят 53,13 лева, а през юли – 52,51 лева, по-евтино с 62 стотинки.

Абонатите на ЕВН за 317 киловатчаса консумиран ток през юни ще платят 51,20 лева, а през юли – 50,50 лева, по-евтино със 70 стотинки.

Не става ясно защо се взема предвид точно 317 киловатчаса.

Според документа пазарът на електрическа енергия в страната се развива динамично в последните няколко години. Само за последния ценови период се извърши бърз и динамичен преход на клиентите на средно напрежение от регулирани към свободно договорени цени.

По данни на НЕК и ЕРП-тата към този момент тече процес на преминавана на бизнес клиентите на ниско напрежение от регулирани към свободно договорени цени.

Същевременно икономическата обстановка в страната отчита общ спад в потреблението на енергия, както за промишлеността, така и за крайния клиент. Прогнозата за общото потребление на енергия в страната за следващия ценови период е спад с -9%.

В обобщение на горното, през новия ценови период енергията, която ще е необходима под формата на квоти за осигуряване на потреблението на регулирания пазар, намалява с 26% или 7 293 047 Мвтч.

На свободния пазар се отчита дефицит на енергия, която може да се търгува на пазарни цени. Пазарната цена на енергията се влияе от ценовите нива в региона и от търсенето на енергия. През различните периоди в годината тя е различна, като сезонният фактор също не е за пренебрегване.

По-рано днес ДКЕВР поиска предоговаряне на дългосрочните контракти за изкупуване на ток от американските централи "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1". По изчисления на ДКЕВР заради липсата на пазар общите разходи за "непроизведена енергия", които се плащат, възлизат на 274 млн. лв. Тази енергия не се произвежда, защото в страната липсва потребление, а цената е значително по-висока от пазарната и не може да бъде продадена в страните от региона.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес