Саудитската "Аркад" ще строи "Турски поток" през България

8591
Саудитската "Аркад" ще строи "Турски поток" през България
Снимка: iStock

Саудитският консорциум "Аркад" ще изгради транзитния газопровод от турската до сръбската граница.

Обединението, включващо компаниите "Аркад Ей Би Би" и "Аркад енджиниъринг енд констръкшънс къмпъни", е победител в търга за избор на изпълнител, проведен от "Булгартрансгаз".

Най-ниската цена за "Турски поток" през България е на арабско-италиански консорциум

Единствено арабско-италианският консорциум "Аркад" предложи за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток" цена, к...

Кои са кандидатите и кой спечелилият?

В надпреварата за строежа на газопровода е имало трима кандидати: Д3ЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ), Обединение от "ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt. " и Обединение "Консорциум Аркад".

Соченото за фаворит руско обединение "Газово развитие и разширение в България" е подало много по-висока оферта от прогнозната стойност и е отстранено в съответствие със Закона за обществените поръчки. Заради пропуски в техническата документация извън надпреварата остава и унгарският кандидат OT Industries, а ценовото му предложение въобще не е оповестено.

Саудитският консорциум е предложил икономически най-изгодната оферта по предварително обявения критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена", посочват от "Булгартрансгаз".

Ще плати ли българският данъкоплатец за "Турски поток"?

В продължаващото противоборство между Русия и Запада Русия има един силен коз - износът на природен газ. Независимо от напрегнатите отн...

Победителят "Аркад" e най-голямата компания в Саудитска Арабия за енергийни услуги. Има голям опит в изграждането на газо- и нефтопроводи, като освен това строи и електроцентрали, платформи за добив, както и нефтопреработвателни съоръжения.

Участието им в обществената поръчка напомня изказването на премиера Бойко Борисов след срещата на лидерите на ЕС и Арабската лига, когато той покани саудитски компании да се включат в търга за новия газопровод.

Кандидатите в обществената поръчка трябваше да предложат две отделни цени за двата различни срока за изпълнение, заложени от "Булгартрансгаз". Единият е 250 дни и предвижда изпълнението на цялото 474-километрово трасе. А другият е 615 дни, от които през първите 250 дни трябва да се построи само 308-километров газопровод от компресорна станция "Полски Сеновец" до сръбската граница, с което да се осигури транзитът на газ. В останалите 365 дни трябва да изгради трасето от Провадия до "Полски Сеновец", както и още няколко връзки с газовата мрежа.

Предложението на "Аркад" включва най-ниските цени, както за изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 250 календарни дни, така и при изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 615 календарни дни, съобщават от "Булгартрансгаз".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com