Секретно решение - няма да признаваме вина по делото на ЕК срещу БЕХ

7639
Секретно решение - няма да признаваме вина по делото на ЕК срещу БЕХ
Снимка: БГНЕС

Народното събрание е взело единодушно със 176 гласа "за" решение, свързано с Българския енергиен холдинг (БЕХ). То е свързано с делото, което Европейската комисия образува срещу холдинга, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД. Засега индикациите са, че Брюксел ще наложи финансова санкция за господстващо положение, след като на 9 ноември енергийният министър Теменужка Петкова е информирала Комисията по енергетика, че ЕК е отхвърлила направените от българска страна предложения за поемане на ангажименти.

Това дело е една от причините за аферата "ЦУМгейт" - срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да обяви, че проверява "Овергаз" заради възможно разминаване между направени действителни инвестиции и одобрени инвестиции от КЕВР. "Овергаз" пък подаде още през 2011 година жалба заради възползване от монополна позиция от страна на "Булгартранзгаз" и "Булгаргаз" на пазара за индустриални потребители на природен газ.

Печалбата на БЕХ е спаднала с 19% през първото полугодие

Въпреки че част от държавните енергийни компании се похвалиха с добри финансови резултати за първите шест месеца на тази година, Българ...

След гласуването днес (24 ноември) "червеният" депутат Таско Ерменков коментира, че целта е "да се защити националният интерес". Зад тази формулировка може и да се крие желание да бъдат пресечени разговори относно настояване на ЕК да бъде приватизирана "Булгартрансгаз", за да се изключи възможността да се злоупотребява с монополна позиция - вариант, за който преди време неволно намекна Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

По информация на БНР, депутатите са одобрили позиция, според която българската страна да не признава нарушения, за които се твърди, и да не поема отговорност за тях, включително за евентуална финансова санкция.

С решението Народното събрание възлага на министъра на енергетиката да предприеме всички необходими действия за защита на интересите на страната и на засегнатите дружества, в това число и действия за обжалване на евентуално забранително решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика