Цацаров за ЦУМгейт: Георги Гергов и Сашо Дончев не са престъпници

4970
Цацаров за ЦУМгейт: Георги Гергов и Сашо Дончев не са престъпници
Снимка: БГНЕС

Срещата не е с обвиняеми лица, не е с проверявани лица. Георги Гергов и Сашо Дончев не са престъпници. Това заяви от Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров по темата със скандала ЦУМгейт.

Припомняме Ви, че среща между Сотир Цацаров и шефа на "Овергаз" Сашо Дончев се е състояла на 21 март 2017 г. с посредничеството на Георги Гергов, който заради това бе изключен от изпълнителното бюро на БСП.

Лозан Панов и Бойко Борисов се срещат - ще обсъждат взаимодействието на трите власти

По молба на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на 19 май, петък от 08:30 ч. в сградата на Министерския съвет то...

Аз нямам какво да крия от ЦУМгейт. Педпочетох да замълча, докато чуя всички упражнения по отношение на моето име. Добре е и аз да кажа няколко думи, заяви още Цацаров в интервю за БНТ.

"Срещата не е нерагламентирана. У нас регламент за такива срещи няма. Всички тези, които твърдят, че тази среща е нерегламентирана, нека въведем механизъм, по който всички тези срещи станат явни. Нека всичко това бъде регламентирано. Срещата е в ЦУМ, на 200 метра от Съдебната палата. Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които няма да коментирам въпроси, свързани с моята длъжност без да злоупотребявам с нея", категоричен бе главният прокурор.

"Не съм отишъл на скрито, не съм отишъл по нощите. Няма да говоря детайли за тази среща, защото считам, че трябва човек при такива срещи човек да има елементарна коректност и възпитание", обясни обвинител номер едно. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно, такова нещо не съм направил. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове е, меко казано, необоснован.

Когато човек в личния си живот се среща с хора, трябва да има елементарна коректност и възпитание. От нищо не се страхувам, няма от какво да се срамувам, повтори Цацаров.

Зная добре механизма на неговия избор, ценостната му система, професионалните му способности. Няма да ги коментирам. Върховни съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има и след Сотир Цацаров, заяви главния прокурор по отношение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Лозан Панов се притеснява за живота си заради ЦУМгейт

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов намекна, че се притеснява за живота си. Той коментира последното заседание ...

Actualno.com припомня, че по-рано председателят на ВКС изпрати писмо до президента Румен Радев, с което го призовава да формира комисия, която да провери данните около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ. Отговорът на държавния глава не закъсня. Радев заяви, че е смущаващо, че съдия номер 1 го призовава в разрез с Конституцията да формирам такава комисия.

От прокуратурата също реагираха на исканията на шефа на ВКС, като заявиха, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отправял несправедливи и неетични внушения за работата на прокуратурата.

Не бе проявен такъв интерес от страна на Европейската комисия по т. нар. ЦУМгейт, отбеляза още Цацаров, който бе в Брюксел на среща с представители на Комисията и белгийската прокуратура.

Съдебната реформа у нас през погледа на Брюксел

Не мога да скрия, че чух изключително добри думи, оценка за работата на прокурори и следователи, с които съм горд. Чух и всичко онова, което е необходимо да бъде направено, за да може Механизма (Механизъм за сътрудничество и проверка, по който ЕК осъществява наблюдение на България и Румъния - бел. ред.) да стигне до своя край, коментира препоръките на от страна на Брюксел главният прокурор.

Корнелия Нинова: ЦУМгейт стана заради отказа да направя широка коалиция с ГЕРБ

Твърдият отказ да направим коалиция с ГЕРБ е причината това сега да се случва. След изборите имаше група за натиск върху мен от политич...

Абсолютно нереалистично е да искаме прекратяване на Механизма от само себе си. Единствената възможност по отношение на България, е това да се дължи на самите наши усилия, смята той.

Не можем да очакваме Механизма да бъде прекратен като някакъв дар. Ние имаме възможност да достигнем до един много добър финал - изменение в Наказателния кодекс, изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, Антикорупционния закон, категоричен бе Сотир Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика