След преговори с държавата бизнесът загуби желание да протестира срещу цената на тока

1672
След преговори с държавата бизнесът загуби желание да протестира срещу цената на тока
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ако досега беше оранжева степен на готовност за протести, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността и не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо в правилна посока.

Това каза на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Добрев също видя манипулация за цената на тока за бизнеса, предложи варианти за американските централи

Проблемът на свободния енергиен пазар дойде от края на миналата година, когато търговци, закупили енергия за 70 лева на мегаватчас, я п...

„Това бе поредната среща след ненормалното увеличение на цените на ел. енергия на т.нар. свободен пазар, на която бизнесът договори с правителството изпълнение на стъпките за либерализиране на пазара. Разчетите са за една по-сериозна крачка напред в сила от 1 юли, следващият регулаторен период, за което трябва да се вържи много работа през оставащите месеци. В по-голямата част от поставените въпроси имаме съгласие и се движим в добро темпо. Всичко това ни прави и по-големи оптимисти“, коментира Велев.

По думите му има индикации от пазара, че се променя и пазарното поведение. „Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия бяха за цени между и 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече са за цени между 83 и 100 лв. Има още много сериозни резерви. Има и промени в поведението на продавачите на ел. енергия. Тази практика се надяваме да се задълбочи и да се стигне до това, което пазарът очаква. Разбира се, генералното решение идва с приключване на договорите с американските централи, за което очакваме по-енергични усилия от МС и Министерство на енергетиката и с изкарването на борсата на много и независими продавачи, а не както е сега – двама продавачи продават над 90% от ел. енергията“, допълни той.

Според него, когато има много независими продавачи, за това ще следи пазарът. „Планираме следваща среща през следващата седмица по това време, на която да се отчете напредъкът“, каза още Васил Велев.

Ефектът от предложените мерки, които обсъдихме с правителството, ще се изразят в едно допълнително количество електроенергия, което ще излезе на свободния пазар. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, цитиран от Фокус.

Работодателите вече не искат оставката на Петкова, няма да има и протест

Работодателските организации се отказват от искането за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана ясно по време на б...

„Това е произведеното от ВЕИ с мощност над 5 мегавата и ефективното високо комбинирано производство. Общото количество на тази допълнителна електроенергия ще бъде около 4 тераватчаса. В същото време на свободния пазар ще се появят и нови потребители – това са електроразпределителните дружества, които ще консумират приблизително същите количества. Получава се точно едно съвпадение на тези количества и това е световната практика“, обясни Колев. По думите му в крайна сметка ще се повиши ликвидността на свободния пазар, а оттам ще се получи и тази прозрачност, която преследват.

„Вторият момент, който искам да споделя, е че настояваме задължително да влязат изискванията на регламент на ЕС, който задължава дружествата да дават информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро. Това е изключително важно, тъй като тази информация се пази и се контролира от Европейската агенция за сътрудничество между регулаторите на страните-членки, която тясно взаимодейства с националния координатор, упражнява този контрол, където се получиха и проблемите, довели до тези скокове в цените“, допълни Колев.

Според него в резултат на това ратифициране, което ще стане тази седмица, ще се въведат тези правила и изисквания, които ще ограничат възможностите за манипулиране на пазара за използване на информацията за търговски нужди и въобще злоупотребите на пазара. „Ще се въведат и санкции за неподаване на такава информация и такива данни. По този начин ще се опитаме чрез наблюдението на този пазар да лекуваме причината, а не следствието“, каза още Камен Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика