10 места в кухнята, на които може да се появи мухъл или плесен

4458
10 места в кухнята, на които може да се появи мухъл или плесен
Снимка: iStock

Кухните трябва да бъдат пространства за създаване на вкусни ястия и спомени, а не място за размножаване на мухъл. Но тъй като кухните имат много влага, те предлагат перфектните условия за растеж на мухъл - понякога на изненадващи места.

1.            Вашата кухненска гъба

Може да помислите два пъти, преди да вземете кухненската гъба, за да избършете плотовете си. Типичната кухненска гъба има средно около 45 милиарда бактерии на квадратен сантиметър и е идеалната среда за растеж на мухъл.

2.            Съдомиялната машина

Предполага се, че съдомиялната машина почиства и дезинфекцира всичките ви мръсни чинии, но тъй като прави това чрез пръскане с вода зад врата, която почти винаги е затворена, уредът може да бъде податлив на мухъл.

3.            Блендерът

Местата, които неволно забравяме да почистим в кухнята

Почистването на кухнята за някои домакини е просто задължение, за други може да се приеме като религия. Но колкото и добри домакини да ...

Всеки уред, който работи с течности и има плътно прилепващ капак, е податлив към развитие на мухъл. За да сте сигурни, че не сервирате смутита с мухъл, почиствайте блендера всеки път, когато го използвате.

4.            Микровълновата

Може да си мислите, че топлината във вашата микровълнова фурна може да убие всяка плесен или микроби, които попаднат вътре, но микровълните са особено податливи на мухъл – особено когато забравите да почистите разлятото.

5.            Гумени шпатули

Гумените шпатули са чудесни инструменти за приготвяне в кухнята, но също така са чудесни домакини на дрожди и мухъл, ако не са правилно измити и изсушени.

5 идеи да почистим кухнята за 5 минути

Колко бързо можете да почистите собствената си кухня? Ще ви покажем как можете да направите това само за 5 минути.  Внимавайте, н...

6.            Диспенсери за лед и вода

Тази студена, висока чаша с ледена вода, която току-що напълнихте в хладилника, може да е дошла с неочакван вкус на мухъл. Дозаторите за лед, диспенсърите за вода и чекмеджетата за лед съдържат много влага, което означава, че са идеални за отглеждане на мухъл.

7.            Килерчето

Редовното оставяне на храната да се развали в килера може да е лошо за портфейла ви, но е чудесен начин да създадете плесен. Премахнете риска, като се отървете от всички стари храни или храни с изтекъл срок на годност и след това избършете рафтовете с естествен почистващ препарат, който е безопасен за храна, като топла сапунена вода или разтвор на оцет.

8.            Чекмеджето за зеленчуци

Това е начинът да се справите с мухъла СВЕТКАВИЧНО бързо

Реално мухъл може да се появи навсякъде в дома ни, дори на онези места, за които най-малко сме предполагали, че е възможно да има влага...

Комбинацията от остаряващи продукти и влага от хладилника може да превърне чекмеджето за зеленчуци в площадка за плесени – обратното на това, което искате да получите, когато посегнете към здравословна закуска.

9.            На кухненския гръб

Дори и най-внимателните домашни готвачи могат да пръскат влага или частици храна върху кухненския гръб. Това в крайна сметка може да доведе до мухъл и плесен, ако се остави без надзор, особено върху фугиращата смес.

10.          Кафемашината

Вероятно пиете кафето си със сметана или захар - а не с мухъл и плесен. Оказва се, че резервоарите за кафе са едни от най-мръсните места в кухнята и могат да бъдат основен източник на мухъл и микроби. За да почистите вашата кафемашина, стартирайте цикъл на приготвяне с четири чаши бял оцет и след това продължете с два цикъла прясна вода, за да изчистите миризмата на оцет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com