Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при почистването на ламинат?

11 юни 2024, 21:38 часа

Днес ламинираният паркет е един от най-популярните видове подови настилки и изборът му е огромен. Ламинатът може да има различна дебелина, да се различава по модел, метод на декоративна обработка на повърхността, вид на свързване, състав и може да бъде устойчив на влага или вода.

Обединява го едно постоянно качество – лесно се почиства и поддържа. Трябва да се помни, че препоръчителните условия за работа на ламиниран паркет са температура 18-25 и влажност 40-70%.

Ламинираният паркет е 90% дърво и следователно, както всеки друг естествен паркет, реагира на промените в околната среда. При повишаване или намаляване на влажността (в зависимост от времето на годината), както и при температурни колебания (климатици, „топли подове“), настъпва деформация на ламината.

Ето защо поддържането на постоянна влажност в помещението с помощта на специални овлажнители на въздуха и препоръчителната температура е ключът към дългия живот на вашата подова настилка.

Ламинираният паркет се почиства много лесно. Това е хигиенично, тъй като основата на ламината е импрегнирана със специални химикали, които убиват гъбичките и различни видове микроорганизми.

В продажба можете да намерите колекции, в които горният слой има антистатична обработка, което означава, че това покритие няма да привлича прах. Всеки ламинат, дори и най-скъпият, рано или късно губи външния си вид.

3 начина да почистите пода без химия

Трябва да помним, че експлоатационният живот до голяма степен зависи от правилно избрания клас ламинат и условията на работа. Редовната поддръжка може значително да увеличи експлоатационния живот на материала.

Какви грешки се допускат при почистването на ламинат?

В никакъв случай не трябва да използвате восък или други полиращи смеси, тъй като това може да доведе до загуба на външен вид и влошаване на експлоатационните свойства на ламинирания паркет.

Каквато и да е здравината на вашето ламинирано покритие, за да предотвратите драскотини, трябва да залепите специален филц или филцови подложки към краката на мебелите и колелата на столовете.

Ламинатът също не понася добре абразивни натоварвания (това може да бъде например пясък от улицата през зимата). Ето защо се препоръчва и използването на килим в коридора. По време на работа на ламината можете да срещнете различни видове замърсители, не всички от които могат лесно да бъдат отстранени.

Блестящ под без следи и ивици - как да го постигнете

Ето няколко прости и ефективни начина за решаване на проблема:

Петна от сокове, чай, вино, сос и др. Отстраняват се лесно с топла вода и препарат.

Бои, масла, лепило, лак за нокти и други химикали се отстраняват с ацетон или друг разтворител. Важно е да не преекспонирате продукта и да го изплакнете с вода навреме, в противен случай на повърхността може да остане белезникаво петно.

Дъвката или восъкът се отстраняват в изсъхнало състояние. За да се опрости процеса, дъвката трябва да бъде замразена с лед, а восъкът трябва да се нагрее чрез нанасяне на ютия през хартията. Остатъците се изстъргват с остър предмет, като се внимава да не се повреди повърхността.

За да не развалите външния вид на ламината, не трябва да използвате абразивни почистващи препарати при почистване. Не се препоръчва използването на парочистачки и миещи прахосмукачки, тъй като излишната влага може да повреди горния слой на ламината.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес