12 приложения на СОЛТА, с които домът ви ще блести

20351
12 приложения на СОЛТА, с които домът ви ще блести
Снимка: iStock/Guliver

Солта е нещо, което може да се намери във всеки дом. Но освен, че прави ястията по-вкусни тя има много други приложения, които може да ни спестят употребата на не толкова безопасни препарати за почистване. Ето някои приложения на солта, които ще ви спестят време и усилия, а най-вече ще сте сигурни, че нищо няма да навреди на вас и на семейството ви.

1. За да предпазите съдовете за готвене - веднага след употреба поръсете дъното на използваната тенджера или тиган със сол, така че да бъде покрита цялата повърхност. Изчакайте 5 минути и избършете с гъба. Няма да има и следа от загоряла храна. 

2. Солта е добър помощник и при почистването на метални и сребърни изделия. За целта смесете сол, оцет и брашно. Разбъркайте и се уверете, че солта се е разтворила. Със сместа изтъркайте металните предмети и те ще заблестят като нови!

3. Електрическата кана за вода е незаменим помощник в кухнята, но с времето по дъното й се образуват налепи. За да ви служи дълго и вярно от време на време слагайте 3-5 супени лъжици сол в нея, сипете вода и я включете да заври. Солта ще премахне отлаганията и ще дезинфекцира уреда.

4. С идването на топлия сезон в някои домакинства се появяват неканени гости - мравките. Поръсете със сол пътечката, по която се движат и скоро няма да ги видите.

5. Солта спомага и за запазването на ярките и тъмните цветове на дрехите. За целта е нужно само да добавите супена лъжица сол по време на пране. 

6. Малките пластмасови изделия в дома, дори и изкуствените цветя може да бъдат почистени като ги сложите в торбичка със сол. Разклатете добре и солта ще премахне нечистотиите от тях.

7. Цветовете на килима ще блеснат ако редовно го поръсвате със сол. Солта може да помогне и за отстраняването на петна от него - поръсете, изчакайте и изчистете с прахосмукачката.

8. Петната от кафе по дрехите често ни изненадват неприятно сутрин - намалете щетите като посипете изцапаното със сол и втриете добре.

9. За да избегнете използването на силни препарати, но искате подът да е чист - просто добавете сол във водата за миене.

10. Повърхността на ютията може да бъде лесно почистена с помощта на солта - поръсете стара кърпа или парче плат със сол и после я изгладете с нагорещения уред.

11. Гъбите за миене на чинии са сериозен развъдник на бактерии. Затова от време на време ги почиствайте като ги потапяте в смес от гореща вода и сол.

12. Неприятните следи по вазите с цветя може да бъдат почистени с гъба, поръсена със сол. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com