4 страхотни трика за лесно почистване на килим

19429
4 страхотни трика за лесно почистване на килим
Снимка: iStock/Guliver

Килимът може да промени интериора до неузнаваемост. Внася елегантност, класа и уютна атмосфера в стаята. Правилно подбран за интериора, той му придава и уникален характер. Черният килим е идеално допълнение към бляскав стайлинг, където добавя елегантност, изтънченост и стил на интериора. От друга страна, белият килим е отлично предложение за хора, които обичат светъл и просторен интериор. Бежовият килим от своя страна внася уют и топлина.

Независимо от цвета или материала, килимът губи своята свежест и блясък с времето. Затова е добре да знаете как и с какво да го почистите и как да се отървете от упорити петна или неприятни миризми. 

1. Почистване на килими - откъде да започна?

Лесни трикове за почистване на всякакви петна по килима

Килимът е силно изложен на различни видове замърсявания: следи от обувки, петна от храна или животински косми, ако в къщата ни живее до...

Преди да започнете да почиствате мръсотията или да освежавате килима, не забравяйте да го минете добре с прахосмукачка. Това ще ви позволи да премахнете старателно мръсното от вътрешността му, което ще осигури по-добри резултати от последващото му почистване.

Струва си да запомните, че редовното почистване на килим с прахосмукачка, независимо от какъв материал е, улеснява изпирането му по-късно.

2. Почистване на килим със сода за хляб - как бързо да се отървете от неприятните миризми?

Ако вашият сив, черен или кафяв килим започне да мирише лошо, можете да поръсите сода за хляб върху него, за да абсорбира миризмите. Ако добавите няколко капки от любимото си ароматно масло към него, той ще мирише добре и ще действа като освежител за въздух. Оставете сместа от сода и масло в килима за половин час и след това почистете с прахосмукачка.

3. Почистване на килими от замърсявания

3 съставки и петната по килима остават в миналото

Петната по килима са едно от най-омразните неща във всеки дом. Колкото и да се опитваме да предпазим подовата настилка от изцапване, по...

Имате ли цветен килим и искате ли цветовете му да възвърнат предишната си интензивност? Всичко, което трябва да направите, е да приготвите измиващ разтвор от оцет със сода за хляб, благодарение на който ще премахнете замърсяванията и ще се отървете от петна. Към половин литър вода добавете чаша оцет и две препълнени супени лъжици сода бикарбонат. Разбъркайте добре приготвения разтвор и го изсипете в бутилка с дифузьор. Напръскайте го по целия килим, изчакайте да изсъхне, след което го почистете с прахосмукачка. Ако по вашия килим има упорити петна, можете внимателно да втриете разтвора в петното с гъба.

4. Почистване на килима от мазни петна, кафе, чай и вино

За мазни петна по килима просто поръсете с талк или картофено брашно и го оставете за целия ден. И двата продукта трябва да изсъхнат и почистят оцветените с мазнина места.

Най-добре е да избършете петно от червено вино върху килим веднага след появата му – такива свежи петна се отстраняват много по-лесно. За да направите това, бързо покрийте мръсотията с много сол и изчакайте, докато абсорбира цялата течност. Накрая остава да почистите килима с прахосмукачка. Ако петното все още се вижда, можете леко да го измиете със сапун и вода. Последната смес работи добре и в случай на петна от кафе или чай по килима – обаче първо трябва да се подсуши с хартиена кърпа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com